הלוואות פלאש הן סוג ייחודי של הלוואות בעולם הפיננסים המבוזרים (DeFi). הן מאפשרות ללוות כל סכום של נכסים דיגיטליים ללא צורך בביטחונות מקדימים (collateral).
אבל יש תנאי אחד וחשוב מאוד:
בעולם הפיננסי המסורתי, עקרון זה עלול להראות מעט מגוחך וחסר תועלת, אך חוזים חכמים מאפשרים להשתמש בסוג זה של הלוואה כדי להשיג מטרות רבות.
המשך מאמר זה יתמקד באחד השימושים הנפוצים והמעוניינים ביותר להלוואת פלאש: ארביטראז' (Arbitrage).
בכדי שנוכל להבין איך הלוואה פלאש בא לידי ביטוי בתחום זה, נרצה קודם להבין כיצד נושא זה עובד בעולם הפיננסי המסורתי:
ארביטראז' הוא מצב שבו קיים הבדל במחיר של אותו נכס בשווקים שונים. מסחר בארביטראז' מנצל הזדמנות זו בכך שהוא מאפשר לקנות את הנכס במקום שבו הוא זול יותר ולמכור אותו מיד במקום שבו הוא יקר יותר, וכך להרוויח רווח קטן ללא סיכון משמעותי. לדוגמה, אם מניית חברת X נסחרת ב-$20 בבורסה אחת (כמו TASE) ובאותו זמן נסחרת ב-$20.05 בבורסה אחרת (כמו NYSE), סוחר ארביטראז' יכול לקנות את המניה בבורסה הזולה ולמכור מיד בבורסה היקרה, ולהרוויח 5 סנט למניה. פעילות מסחר זו מסייעת לקרב את המחירים בין השווקים השונים, ובכך משפרת את היעילות של השוק כולו.
כדי להרוויח סכומים משמעותיים מארביטראז', נדרש הון גדול. הסיבה לכך היא שהפערים במחירים הם בדרך כלל קטנים מאוד – לעיתים רק כמה סנטים לכל מניה. גם אם סוחרים פרטיים (retail) מזהים הזדמנות לארביטראז', לרוב אין להם את ההון הדרוש כדי לנצל אותה בפועל. לכן, שוק הארביטראז' המסורתי כמעט ולא נגיש עבור סוחרים קטנים, והוא נותר בעיקר בידי שחקנים גדולים עם גישה להון משמעותי שיש להם את היכולת לבצע עסקאות בהיקפים עצומים.
נדמיין סיטואציה:
הערה: Aave הוא פרוטוקול הלוואות מבוזר, המאפשר למשתמשים להלוות וללוות נכסים דיגיטליים. הוא מנוהל כ-DAO (ארגון אוטונומי מבוזר).
מחזיקי AAVE נהנים מחלק מהעמלות הנוצרות מהלוואות פלאש. כאשר משתמשים נוטלים הלוואת פלאש דרך פרוטוקול Aave, הם מחויבים בעמלה קטנה. חלק מעמלה זו מועבר לקופה של Aave, המנוהלת על ידי ה-DAO. באמצעות מנגנון הצבעה, מחזיקי AAVE יכולים להשפיע על אופן השימוש בכספים שנצברים בקופה. לעיתים קרובות, חלק מהכספים מופץ למחזיקי המטבעות, או משמש למימון פיתוחים ושיפורים לפרוטוקול.
כל הפעולות שצוינו מעלה קורות בתוך טרנזקציה אחת בבלוקצ'יין. ושוב- אם משהו משתבש, כל הפעולה מתבטלת, כולל לקיחת ההלוואה מתחילה.
כאן עולה שאלה חשובה: “נניח שפעולת הקנייה בבורסה הראשונה בוצעה בהצלחה, אבל משהו משתבש בחלק השני, בחלק של המכירה בבורסה השנייה. איך ייתכן שכל הטרנזקציה, כולל הקנייה, תבוטל? הרי, לכאורה, הקנייה כבר התרחשה.”
זוהי שאלה מצוינת, ונסביר את המנגנון הזה כעת.
בלוקצ'יינים שמשתמשים בחוזים חכמים (כמו Ethereum), בנויים על עיקרון של "אטומיות" בטרנזקציות. אטומיות פירושה "טרנזקציה היא יחידה בלתי ניתנת לחלוקה". כלומר,
או שכל הפעולות בתוך הטרנזקציה מתבצעות בהצלחה, או שאף אחת מהן לא מתבצעת. אין מצב ביניים.
חוזים חכמים הם הכלים המאפשרים לנו לבנות לוגיקה מורכבת וייחודית בתוך טרנזקציה בודדת. זה אומר שאיננו מוגבלים לפעולות פשוטות, אלא יכולים לתכנת סדרות של פעולות מותאמות אישית, בהתאם לצרכים ולרעיונות שלנו. לדוגמה, במקרה של הלוואת פלאש, אנו יכולים ליצור פונקציה שתבצע את הפעולות הבאות ברצף:
החוזה החכם כולל בדיקות ואימותים בכל שלב. אם אחד מהשלבים נכשל (למשל, אין מספיק נזילות בבורסה למכור את הנכסים), החוזה החכם יכול להפעיל "revert" (ביטול), מה שמבטל את עצם ההפעלה הראשוני של הפונקציה (את לקיחת ההלוואה).
היופי בחוזים חכמים הוא שהלוגיקה הפנימית של הפונקציה יכולה להיות מורכבת ככל שנרצה. אנו יכולים להוסיף תנאים, לולאות, ואינטראקציות עם חוזים חכמים אחרים. זה מאפשר לנו ליצור אסטרטגיות מסחר אוטומטיות, ניצול הזדמנויות ארביטראז' מורכבות, ועוד רעיונות רבים אחרים.
הלוואות פלאש מסמלות שינוי מהותי בעולם הפיננסים, ומבטאות את הפוטנציאל של עולם ה-DeFi ליצור גישה שוויונית יותר להון. הן מאפשרות גישה להון גבוה לכל אחד, גם לסוחרים קטנים, ומאפשרות להם להשתתף בשווקים מורכבים ולנצל הזדמנויות שהיו בעבר נחלתם של מעטים. הן מוחקות את יתרון ההון, ומעבירות את הכוח לידי מי שמחזיק בידע וביכולת לתכנת אסטרטגיות מתוחכמות. זהו שינוי במגרש המשחקים הפיננסי, שבו החדשנות והיצירתיות הופכות לנכסים החשובים ביותר.