שאלות נפוצות

כללי ומילון מושגים

איך קונים קריפטו?

expansion arrow

ישנם מספר אפיקים לקניית קריפטו, אשר מרביתם מחייבים ארנק דיגיטלי (אצלנו אין בו צורך). ראשית, ישנם חלפני כספים הממירים שקלים למטבע הדיגיטלי המבוקש וגובים עמלה על העסקה, שיכולה להתבצע באשראי, בהעברה בנקאית, או במזומן על ידי הגעה למשרדי החברה. שנית, ישנן זירות מסחר ישראליות המצריכות הרשמה והפקדת שקלים, כשלאחר מכן ניתן לסחור במגוון מטבעות דיגיטליים. ראוי לציין כי המסחר מחייב בקיאות רבה בפעולות הקיימות בזירה, ועם מצב שוק הקריפטו בכלל.

קיימים בכמה מקומות בישראל גם 'כספומטים' לקריפטו, שאותן מפעילות חברות המתמחות בתחום. לשם כך, יש לעיין ברשימות הכספומטים על פי מיקומים, שעות פתיחה ועמלות (כשלעיתים נדרש תיאום מראש), וקיימות מגבלות על סוגי המטבעות והסכומים. יש לציין כי קיימת גם אפשרות לקנייה פרטית, החוסכת בעמלות, בקבוצות וירטואליות בפייסבוק, בטלגרם ובאתרים ספציפיים. עם זאת, קנייה כזו כרוכה בסיכון לא מבוטל למעשי נוכלות, ויש לנקוט בכל אמצעי הזיהוי והזהירות.

איך להשקיע במטבעות קריפטו?

expansion arrow

קיימים מספר אפיקים להשקעה בקריפטו. ראשית, אם הכוונה שלכם היא פשוט לקנות מטבע ולשמור אותו בתור השקעה לטווח ארוך, ניתן להסתפק בארנק דיגיטלי שישמור על כספכם, ובבוא העת תממשו את הרווחים. עם זאת, במידה שכוונתכם לסחור בביטקוין בצורה רציפה יותר, ניתן לעשות זאת דרך בית ההשקעות שלנו ובזירות מסחר מקומיות ובינלאומיות.

באשר לבורסות בינלאומיות, חשוב לזכור כי עלולים להיות קשיים בעת מימוש הרווחים, מאחר שהרגולציה בישראל לא חלה עליהן. באשר לזירות המקומיות, לאחר שתבצעו את ההפקדה ותירשמו, תוכלו להתחיל לסחור, אך כדאי תחילה לבחון את העמלות על הפעולות השונות, ולהבין את סוגיית המיסוי בה תצטרכו לטפל בעצמכם. מעבר לכך, חייבים להכיר היטב את פקודות המכירה והקנייה השונות, כיצד קוראים נרות יפנים וגרפים, איך להשתמש במידע לצרכי מסחר, וכמובן להכיר לעומק את שוק המטבעות הדיגיטליים.

אנו ממליצים כמובן לעבוד עם בית ההשקעות שלנו, שהוא הראשון בישראל מתחומו. כאשר אתם משקיעים איתנו אינכם צריכים ידע מעמיק, להשקיע זמן בפעולות מסחר שוטפות, וגם לא צריך לפתוח ארנק דיגיטלי. המומחים שלנו, שחיים ונושמים את עולם הקריפטו, מבצעים את המסחר עבורכם, שומרים על הכסף ומנהלים אותו, וכן מבצעים את ההמרות ומנכים את המס. כך מתקבלת מעטפת מקצועית שלמה למשקיע בקריפטו, עם מגוון מסלולים לבחירה על פי העדפות אישיות.

כמה מטבעות קריפטו יש?

expansion arrow

התשובה לשאלה הזו משתנה באופן תכוף. נכון לכתיבת שורות אלה יש קרוב ל- 23,000 מטבעות קריפטוגרפיים הנסחרים ברחבי העולם. המוכרים ביותר שבהם הינם ביטקוין ואתריום, אך יש עוד רבים נוספים שזוכים לפופולאריות לאחרונה כמו סולנה, מאטיק, יארן פיננס, דוג'קוין, קרדנו ועוד. לא פעם, המטבעות מחולקים לקטגוריות ספציפיות, כגון מטבעות המשויכים אל תחום ה- 3.0 WEB, הגיימינג וכדומה. בין המסלולים שאנו מציעים, קיימות גם אפשרויות השקעה בקטגוריות ספציפיות של קריפטו.

מטבע דיגיטלי

expansion arrow

מטבע דיגיטלי, הידוע בשם מטבע קריפטוגרפי (או בקיצור: מטבע קריפטו) הוא נכס דיגיטלי שנועד לשמש כאמצעי להעברת ערך (תשלום ומסחר).

ערכם של מטבעות דיגיטליים לא נקבע לפי ערך סחורה או לפי קביעה של גוף מרכזי אחד (כמו בנק מרכזי), אלא לפי הסכמה בין רשת המשתמשים ע"פ סטנדרטים של היצע וביקוש המכונים: "כוחות השוק".

המטבעות הדיגיטליים פועלים על תשתית של טכנולוגיית "ספרי חשבונות" מבוזרים (DLT), לרוב במערכת בלוקצ'יין (Blockchain) המשתמשת ברשת תקשורת עמית לעמית (peer-to-peer). מערכת הבלוקצ'יין משמשת כמסד נתונים ציבורי של עסקאות פיננסיות, בעודה "רושמת" את כל העברות המטבע ומאפשרת גישה ציבורית למידע.

הגדרת המטבע והעברתו נעשות באמצעות חוזים חכמים (Smart contracts), המושתתים על פרוטוקולי תקשורת המבוססים על אלגוריתמי הצפנה (קריפטוגרפיה), בין המשתמשים ברשת.

השימוש במטבעות דיגיטליים התרחב בשנים האחרונות הרבה מעבר להיותם אמצעי להעברת ערך. כל מטבע מציע שימושים שונים למשתמשיו בהתאם למערכת שיצר הפרויקט המקיף את המטבע הדיגיטלי.

מספר שימושים אפשריים למטבעות דיגיטליים הם*:

• משילות: מטבע השולט בארגון אוטונומי מבוזר

• רזרבה: מטבע רזרבה עולמי, שנוצר כתחליף לכסף

• מטבע יציב: מטבע דיגיטלי הצמוד לשער חליפין קבוע, כמו הדולר.

• אסימון חסר- תחליף (NFT): מקנה רישיון קריפטוגרפי לנכס ייחודי (Unique) ומבוזר

• ניירות ערך: מטבע המייצג ניירות ערך מהעולמות הפיננסים המסורתיים, דוגמת אג"ח ונדל"ן

• רשת חוזה חכם: מטבע המיוחד לתהליך הוכחת הקונצנזוס בבלוקצ'יין ציבורי.

*מטבע אחד יכול להשתייך למספר קטגוריות במקביל

את'ריום

expansion arrow

את'ריום הינה מערכת קוד פתוח ליצירת קוד על גבי בלוקצ'יין מבוזר ויצירת חוזים חכמים שנוצרה ב2013 ע״י ויטאליק בוטרין לצד מפתחים נוספים.

החידוש העיקרי של את'ריום היה תכנון פלטפורמה שאפשרה ליצור ולהוציא לפועל חוזים חכמים על גבי הבלוקצ'יין, מה שמחזק עוד יותר את היתרונות הקיימים ממילא של טכנולוגיית חוזים חכמים. הבלוקצ'יין של את'ריום תוכנן, כמעין "מחשב אחד לכל כדור הארץ", שמסוגל תיאורטית להפוך כל תוכנית לחזקה יותר, עמידה לצנזורה ופחות פריצה על ידי הפעלת רשת מבוזרת של צמתים גלובליים ששומרים על אבטחת הרשת.

ביטקוין

expansion arrow

המטבע הדיגיטלי הראשון שנוצר בשלהי 2008 ע"י אדם שהזדהה ברשת בשם סטושי נקמוטו (זהותו אינה יודעה עד היום).

הביטקוין הוא המטבע המוביל של המטבעות הדיגיטליים והגדול ביותר כיום.

הביטקוין חולק רבים מהמאפיינים שנותנים לסחורות מסורתיות ולכספים ממשלתיים ערך - מחסור, עמידות, ניידות, חלוקה, ניתנות לשינוי וקבילות.

לעמוד המטבע המלא לחץ כאן

NFT (Non-Fungible Token)

expansion arrow

NFT הוא סוג של מטבע קריפטוגרפי המייצג בעלות על נכס ייחודי וחד פעמי במובן שאי-אפשר למצוא עוד אחד כמותו ולהחליף אותו. בניגוד למטבעות קריפטו אחרים או לכסף מסורתי, ה-NFT מגיע עם מידע ייחודי, שמאפשר לרוכשים בעלות דיגיטלית ואימות המקוריות על הנכס.

מדובר לרוב בנכסים דיגיטליים כמו סרטונים, תמונות, אודיו, יצירות אומנות, משחקים ועוד, המכילים חתימות דיגיטליות שהופכות אותן לייחודיים. כמו המטבעות הדיגיטליים, גם ה- NTFs יושבים על שרשראות בלוקצ'יין באופן מבוזר עם תיעוד עסקאות, כאשר קוד הזיהוי המיוחד מאפשר אימות בעלות והעברה של האסימונים.

בדומה למטבעות הדיגיטליים, גם כאן אין גורם מרכזי מתווך, או המשפיע באופן ריכוזי על ערך המטבע (כגון בנק מרכזי). מה שקובע הוא הביקוש וההיצע לאסימון מסוים, ממש כמו כל נכס אחר, על אף שכאן הנכס הוא לרוב דיגיטלי. עם זאת, אין זה נדיר שיוצרים אסימונים כאלו גם על נכסים מוחשיים, כמו יצירת אומנות, על מנת לייעל את המסחר ולהפחית סיכונים להונאות.

כרייה (Mining)

expansion arrow

כרייה היא תהליך של השקעת אנרגיה חישובית לשם אימות העברות (טרנזקציות) שקרו ברשת הבלוקצ'יין. עבור אותה עבודה של אימות הטרנזקציות, הכורים מתוגמלים במטבעות חדשים שנוספים לשוק ובכך "כורים" את המטבעות.

הכורים ישתמשו באנרגיה חישובית על מנת לפתור חידות מתמטיות, תהליך זה הוא תחרותי, הראשון שיצליח לפתור את אותו חידה מתמטית הוא הזוכה בזכות לתעד את הבלוק הבא בבלוקצ'יין ובכך גם זוכה בייצור המטבעות החדשים שנוספים בכל בלוק וגם זוכה לכל העמלות ששולמו לרשת.

בלוקצ'יין

expansion arrow

Block-chain: בתרגום לעברית: שרשרת בלוקים.

בלוקצ'יין הוא "ספר חשבונות" מבוזר וציבורי שבו מתועדות כלל ההעברות (טרנזקציות) הנעשות במטבעות דיגיטליים הרצות על רשת הבלוקציין.

ניתן להקביל את הבלוקצ'יין למחברת וירטואלית מבוזרת ופתוחה בה כל אדם בעולם יכול לראות את תוכן המחברת.

המחברת הזו לא מנוהלת בחוות שרתים אחת אלא במאות מחשבים ברחבי העולם שבהם כל אחד מהמחשבים הללו תורם כוח חישובי וביחד הם פועלים כמחשב-על אחד.

בשרשרת הבלוקים הזו, עושים שימוש בקריפטוגרפיה, המשמעות היא שכל בלוק מחובר מתמטית לבלוק הקודם. ובכך כאשר האקר בא "לשכתב את ההיסטוריה" כלומר לשנות העברה שקרתה בעבר – הקשרים המתמטיים שבין הבלוקים יופרו והרשת תבין שמדובר בנוכל ותשלח אותו לדרכו.

המחברת הזו (שהיא הבלוקציין) היא נצחית – בלתי ניתנת לעריכה ומשותפת- כולם יכולים לראות את תוכנה.

כך - בפעם הראשונה בהיסטוריה, הבלוקצ'יין הצליח ליצור אמון בין מיליוני אנשים ברחבי העולם ובכך כולנו יכולים להאמין בבטחה שמה שרשום בבלוקצ'יין הוא אמת לאמיתה וכל זאת מבלי שיהיה גוף ריכוזי שאחראי על האמון הזה.

היישום הראשון והמוכר ביותר בבלוקצ'יין הוא ביטקוין, שבו נעשה שימוש לראשונה בינואר 2009. תפיסת הבלוקצ'יין נהגתה ביחד עם המצאת מטבע זה.

חוזה חכם (Smart Contract)

expansion arrow

חוזה חכם הוא חוזה דיגיטלי הפועל באופן מבוזר על רשת בלוקצ'יין. החוזה החכם מסוגל לקבל ו/או לייצא נתונים ולבצע פעולות מסוימות באופן אוטומטי (בדומה לתוכנה רגילה). הוא פומבי, אינו בר שינוי, ופעולותיו נבדקות ומאומתות על ידי רשת הבלוקצ'יין.

החוזים החכמים מאפשרים להעביר כספים, וכל סוג נכס או ערך בצורה שקופה ומבוזרת, ללא צד שלישי או מתווך, ולבצע עסקאות אמינות, ניתנות למעקב ובלתי הפיכות. יכולתם של החוזים החכמים באה לידי ביטוי בכך שהם נכנסים לפעולה בצורה אוטומטית ברגע שהתנאים הרלוונטיים שנכתבו בחוזה מתקיימים, חוזים חכמים מאפשרים לבצע עסקאות והסכמים מהימנים בין צדדים אנונימיים שונים ללא צורך בסמכות מרכזית, מערכת משפטית או מנגנון אכיפה חיצוני, ובכך מוציאים את הגורם האנושי הלעיתים בלתי מהימן מהמשוואה.

החוזה החכם מתועד (בצורה אנונימית) על רשת הבלוקצ'יין ומאפשר שקיפות מקסימלית בתהליכי משא ומתן, תוך שימוש בסט חוקים של "אם ואז". דוגמא לתנאי בחוזה חכם: "כאשר יגיע התאריך 1.1.24 העבר לארנק XYZ מטבע את'ריום אחד".

ביזור (Decentralization)

expansion arrow

ביזור הוא תהליך של פיזור סמכויות או תפקידים שמרוכזים במיקום מרכזי או בידי סמכות מרכזית.

הביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים בשוק הקריפטו נולדו מתוך פילוסופייה ברורה המבקשת לפזר את ריכוז הכוח של הבנקים הגדולים, ליצור מערכת תשלומים מבוזרת (ללא שליטה מרכזית), לבטל את היררכיית המשתמשים ולהיפטר מהמתווכים המסורתיים (בנקים, חברות אשראי וסליקה).

ע"פ חזונו של ממציא הבלוקצ'יין סטושי נאקומו, פיזור הכוח בידי משתמשים רבים תוך שמירות על שקיפות מוחלטת מבטיח כלכלה שקופה והוגנת יותר. בכל עסקה פיננסית כיום מעורבים כחמישה מתווכים בעסקת ביטקוין אין מתווכים כלל וכלל, המטרה היא להפחית עלויות של כל פעילות כלכלית ע"י שבירת מונופולים וגרמים ריכוזיים.