ב-3 למרץ 2025 הנשיא דונלד טראמפ הכריז בחשבון הTruth Social שלו על תוכנית חדשנית להקמת "רזרבת קריפטו אסטרטגית" בארצות הברית.
הרעיון של רזרבת קריפטו אסטרטגית בגיבוי ממשלתי מייצג התפתחות משמעותית וחדשנית בתחום המדיניות הפיננסית.
באופן היסטורי, מדינות שמרו רזרבות אסטרטגיות של סחורות חיוניות כמו נפט ומתכות יקרות כדי להבטיח יציבות כלכלית וביטחון לאומי. ההצעה של רזרבה אסטרטגיתה מורכבת מנכסים דיגיטליים מסמנות שינוי פרדיגמה באופן שבו ממשלות תופסות ומתקשרות עם טכנולוגיות פיננסיות מתפתחות. עם שובו לתפקיד בינואר 2025, הנשיא טראמפ הפגין התמקדות מחודשת בנכסים דיגיטליים, וסימן סטייה מגישתם הזהירה יותר של הממשלים הקודמים .
צו נשיאותי והוראותיו
ב-6 במרץ 2025, ממשל טראמפ חתם על צו נשיאותי להקמת רזרבת קריפטו אסטרטגית, המורכבת מ"רזרבת ביטקוין אסטרטגית" ו"מאגר נכסים דיגיטליים אמריקאי". היבט מרכזי בגישת ממשל טראמפ הוא הדגש על הקצאת הון לרזרבות אלו באמצעות נכסים דיגיטליים שכבר הוחרמו על ידי הממשלה באמצעות פעולות אכיפת חוק. הממשל טוען כישיטת מימון זו של הרזרבה מבטיחה שהקמתה לא תטיל נטל כלכלי חדש על משלמי המסים האמריקאים. על ידי שימוש באחזקות קיימות, הממשל שואף להתמודד עם התנגדות ציבורית ופוליטית פוטנציאלית להשקעה ממשלתית במה שלעתים קרובות נתפס כנכסים תנודתיים, תוך שהוא ממסגר את היוזמה כניהול אחראי וחסכוני של נכסים שכבר נמצאים בשליטת הממשלה.
גידור מפני אינפלציה ואי יציבות פיננסית
תומכי רזרבת הקריפטו האסטרטגית טוענים כי ביטקוין ואולי גם מטבעות קריפטוגרפיים אחרים יכולים לשמש כגידור חשוב מפני אינפלציה ולתרום לגיוון אחזקות הממשלה, בדומה לתפקיד שממלאים נכסי רזרבה מסורתיים כמו זהב. טיעון זה משווה לרזרבה האסטרטגית של נפט, שנועדה להגן על כלכלת ארה"ב מפני שיבושים באספקת הנפט.התומכים מדגישים כי המאפיינים של ביטקוין, כמו ההיצע המוגבל (נדירות) ואופיו המבוזר,הם גורמים התומכים בפוטנציאל שלו כמאגר ערך ארוך טווח וכאמצעי להפחתת סיכונים פיננסיים הקשורים למטבעות פיאט מסורתיים. על ידי החזקת חלק מהרזרבות המדיניות בנכסים דיגיטליים,הממשלה יכולה לשפר את יציבותה הפיננסית ולהפחית את תלותה בנכסים מסורתיים שעשויים להיות פגיעים יותר ללחצים אינפלציוניים או למיתון כלכלי.
חוסר בהירות ומטרה אסטרטגית
מבקרים הצביעו גם על היעדר פרטים ספציפיים בנוגע לגודל הרזרבה האסטרטגית של הקריפטו,ניהולה ומטרותיה האסטרטגיות ארוכות הטווח מעבר להחזקת הנכסים הדיגיטליים בלבד . רבים ציינו את היעדר מידע קונקרטי על האופן שבו הרזרבה תהיה בנויה ותנוצל. הועלו שאלות לגבי האופן שבו הרזרבה אמורה להועיל לאמריקאים ממוצעים בטווח הארוך, מעבר להגדלת ערך הביטקוין עבור משקיעים קיימים. יתר על כן, נטען כי פשוט אגירת ביטקוין ללא תוכנית ברורה לפריסת האסטרטגית בעת הצורך מייצגת החמצת הזדמנות, שכן כספים אלה יכולים לשמש להשקעות או למטרות אחרות. היעדר אסטרטגיה מוגדרת היטב לניהול ומינוף רזרבת הקריפטו מעבר לקיומה בלבד מעורר שאלות לגבי יעילותה הכללית וערכה האסטרטגי.
סיכום
כיום, השקעה במטבעות קריפטוגרפיים נתפסת לעתים קרובות כהשקעה נישתית או בעלת סיכון גבוה, בעיקר בשל היעדר אימוץ נרחב ותפיסה ציבורית שמטבעות אלו אינם נכסים "ממוסדים" או יציבים.
הקמת רזרבת קריפטו אסטרטגית עלולה לחולל שינויים עמוקים בתפיסה הציבורית של נכסים דיגיטליים. לגיטימציה ממשלתית של ביטקוין, גם אם באופן חלקי, עשויה להאיץ את אימוץ הקריפטו בקרב משקיעים פרטיים ומוסדיים כאחד. הדבר עלול להוביל לשינוי תרבותי, שבו נכסים דיגיטליים אינם נתפסים עוד כהשקעה ספקולטיבית, אלא כחלק בלתי נפרד מהמערכת הפיננסית העולמית.