בשנים האחרונות, סולנה תפסה מקום של כבוד בעולם הבלוקצ'יין, ולא סתם – מדובר באחת הרשתות המהירות והזולות ביותר. אם שמעתם עליה אבל לא לגמרי הבנתם מה הופך אותה לכל כך מיוחדת, אתם במקום הנכון.
סולנה היא רשת בלוקצ'יין שכבה ראשונה, המאפשרת לכל אחד לפתח ולהפעיל אפליקציות מבוזרות (dApps) ולהנפיק נכסים דיגיטליים. היא הוקמה כדי להתמודד עם אתגרי סקיילביליות שרשתות אחרות נאבקות בהם, כמו עומסים על רשת אית'ריום (ETH) למשל, והיא תוכננה לטפל בהיקף עסקאות עצום.
בשונה מרשתות אחרות, סולנה משלבת יכולת עיבוד מהירה בזכות שימוש במנגנונים חדשניים המאפשרים לה לסנכרן את הפעילות בין כל המשתתפים בצורה יעילה יותר.
נכון להיום, היא מסוגלת לעבד עד כ 65,000 עסקאות לשנייה (בתנאי מעבדה), מה שהופך אותה לאחת הרשתות המהירות בשוק. היכולת הזו אידיאלית עבור אפליקציות פיננסיות, פלטפורמות NFT ומשחקי בלוקצ'יין, בהם מהירות ביצוע העסקאות היא גורם קריטי.
במאמר הזה נצלול לעומק ונבין איך סולנה עובדת, מה היתרונות שלה על פני פלטפורמות אחרות, איך הכלכלה שלה בנויה, ואילו אתגרים היא עדיין צריכה לפתור. בין אם אתם משקיעים שמחפשים הזדמנויות, מפתחים שמתעניינים בטכנולוגיה או פשוט סקרנים לגבי עתיד הקריפטו – אחרי הקריאה תהיה לכם תמונה ברורה יותר על המקום של סולנה בנוף הדיגיטלי.
מאחורי המהירות והיעילות של סולנה עומדים כמה חידושים טכנולוגיים. הארכיטקטורה הייחודית של הרשת מבוססת על שילוב של מספר פתרונות חדשניים שפותחו במיוחד כדי להתגבר על מגבלות הביצועים של רשתות בלוקצ'יין מסורתיות. בעוד שרשתות אחרות מתמודדות עם בעיות של סקיילביליות, סולנה תוכננה מלכתחילה כמערכת מהירה ויעילה.
סולנה משלבת כמה טכנולוגיות חדשניות המאפשרות לה להשיג ביצועים גבוהים:
• הוכחת היסטוריה Proof Of History:
אחד החידושים הבולטים של סולנה הוא מנגנון הוכחת ההיסטוריה. במקום להסתמך על תיאום זמן מסורתי בין הצמתים, סולנה יוצרת "שעון קריפטוגרפי" ייחודי שמסדיר את סדר העסקאות באופן אוטומטי ומאובטח.
כל עסקה מקבלת חותמת זמן קריפטוגרפית, מה שמאפשר לצמתים לדעת בדיוק מתי התרחשו האירועים, ולהסיק את הסדר הנכון במהירות. כך, הרשת חוסכת זמן יקר ומספקת מהירות עיבוד ללא תחרות.\
• הוכחת הפקדה Proof Of Staking :
סולנה משתמשת גם במנגנון הוכחת סיכון, כאשר המשתמשים בוחרים להפקיד את מטבעות ה־SOL שלהם (במקום "להמר" עליהם) כדי לסייע באבטחת הרשת.
ככל שהמשתמשים מפקידים יותר SOL, כך גדל סיכוייהם להיבחר כאמתים (validators) אשר מאשרים עסקאות ומייצרים בלוקים חדשים – ובתמורה מקבלים תגמולים, בדומה לחשבון חיסכון שמניב ריבית. תשואות ההפקדה הממוצעות כיום נעות בין 5% ל-7% בשנה.
לקריאה רחבה יותר על PoS, ניתן לבקר במאמר שלנו "מה זה סטייקינג (Staking)? | המדריך המלא"
• עיבוד מקבילי:
אחד היתרונות הבולטים של סולנה הוא יכולת הסקיילביליות שלה. בעוד שרשתות כמו אתריום יכולות לעבד כ-30 עסקאות בשנייה, סולנה מסוגלת לעבד עד 65,000 עסקאות בשנייה.
בנוסף, עלויות העסקה בסולנה הן נמוכות במיוחד – בממוצע כ־$0.0001 לעסקה, מה שהופך אותה לאטרקטיבית במיוחד עבור אפליקציות הדורשות טיפול במספר רב של עסקאות בו זמנית.
כלכלת המטבע של סולנה מתמקדת בשני אספקטים עיקריים – אבטחת הרשת וקידום האקוסיסטם – SOL, המטבע העיקרי על רשת סולנה, מהווה את הליבה של המערכת, בדומה לתפקידו של ETH על רשת אית'ריום.
• תשלום עבור עסקאות וגז (Gas Fees):
SOL הוא המטבע בו משלמים עבור ביצוע עסקאות בכל היישומים המבוזרים (dApps) הפועלים על סולנה. עסקאות על הרשת מתבצעות במהירות (עד 65,000 עסקות לשנייה) ובעלויות נמוכות של בממוצע כ־$0.00064 לעסקה.
• הפקדה (Staking) והבטחת הרשת:
בעלי SOL יכולים לבחור להפקיד את המטבעות שלהם כדי להשתתף בתהליך האבטחה של הרשת באמצעות מנגנון הוכחת החזקה (Pos).
בפועל, הם מפקידים את המטבעות ובתמורה זוכים לתגמולים על בסיס תקופתי. תשואות ההפקדה משתנות אך נכון לכתיבת המאמר, התשואה היא כ-6.37% בשנה. כך, על ידי הפקדה, המשתמשים לא רק תורמים לאבטחת המערכת, אלא גם מקבלים על כך תמורה.
במהלך שלבי גיוס הכספים, בוצעו כמה חלוקות עבור משקיעים מוקדמים,
• השקעות ראשוניות:
במהלך חמישה סבבי מימון, רוב הסבבים היו פרטיים. למשל, בסבב ההשקעה הראשוני הוקצו כ-16% מהאסימונים למשקיעים ראשוניים, בעוד שסבבים נוספים הקצו אחוזים נוספים למשקיעים מייסדים, למאמתים ולמשתמשים הקהילתיים.
• הקצאות פנימיות:
אחוז ניכר מהמטבע הוקצה לצוות המייסדים (כ-12.5%) ולקרן סולנה, שמטרתה לתמוך ביוזמות אסטרטגיות ובפיתוח האקוסיסטם.
בנוסף, כ-38% הוקצו לקרן הקהילתית, אשר מנוהלת על ידי קרן סולנה ומיועדת להפצת המטבע בקרב המשתמשים הקטנים ולתמיכה ביוזמות חדשניות.
• אספקה נוכחית:
נכון להיום, קיים מחזור של כ־508 מיליון מטבעות מתוך סך המטבעות הכולל של כ־595 מיליון. לסולנה קיים מודל אינפלציה אשר הציב שיעור אינפלציה התחלתי של כ-6.5% בשנה, ומתכווץ בהדרגה בכ-15% בכל שנה, עד שיגיע לשיעור יציב של כ-1.0% בשנים הבאות.
יתרונות עיקריים:
• מהירות ועלויות נמוכות:
בזכות מנגנון הוכחת ההיסטוריה (PoH) – המאפשר סנכרון מהיר של עסקאות, והפקדת SOL המשלב תמריצים כלכליים, הרשת מצליחה לספק ביצועים שכמעט ואין להם תחרות כיום בשוק.
• תמריצים לביטחון הרשת:
הפקדת SOL יוצרת אינטרס ישיר אצל המשתתפים להבטיח את אמינות הרשת, שכן הם מסתכנים בכספם ומקבלים תגמולים בהתאם.
עם זאת, קיימים כמה אתגרים:
• ריכוזיות בקרב משקיעים פרטיים:
חלק ניכר מהאסימונים מוחזק על ידי VCs (קרנות הון) ומשקיעים פרטיים, מה שמעורר חששות לגבי ביזוריות הרשת.
• מספר מצומצם של מאמתים:
מאחר שמספר המאמתים ברשת עדיין נמוך יחסית (כ5000 מאמתים על סולנה לעומת כמליון על אית'ריום), קיימת חשיבות רבה להרחבת מספרם ולהגברת הפיקוח על תהליך האבטחה, כדי להפחית את רמת הריכוזיות של הרשת.
אחד היתרונות הגדולים של סולנה הוא עלויות העסקה הנמוכות. עלויות אלו הן תוצר של עיצוב מתוחכם, בזכות השימוש במנגנון הוכחת ההיסטוריה (PoH) ובמערכת העיבוד המקבילי, הרשת מצליחה לעבד עסקאות במהירות גבוהה תוך הפחתת העלויות הכרוכות בהן.
בנוסף, סכום של כ50% מסך העמלות נשרף, מה שיוצר לחץ דיפולציוני שמאזן את ההשפעות האינפלציוניות ומסייע לשמירה על יציבות המטבע
מפעילי צמתים (מאמתים), מקבלים תגמולים מהעמלות שנותרו, דבר שמבטיח את ביטחון הרשת ושומר על עלויות נמוכות למשתמשי הקצה. מנגנונים אלו יוצרים מערכת יעילה ואטרקטיבית למי שמעוניין בעסקאות מהירות ועלויות נמוכות.
בנוגע לאינפלציה, נכון לשנת 2025 האינפלציה השנתית של SOL עומדת על כ 4.6%, כאשר בכל שנה היא קטנה בהדרגה בכ-15%, עד שתתייצב סביב 1.0% בשנת 2031 ואילך .
אית'ריום וסולנה הן שתיים מפלטפורמות הבלוקצ'יין המובילות כיום. אך למרות כך, הן נבדלות זו מזו במבנה הטכנולוגי, בביצועים ובאופן הניהול של הרשת. בעוד שאית'ריום מתמקדת בביזור ובאבטחה, סולנה שמה דגש על מהירות גבוהה ועלויות נמוכות, מה שהופך אותה לפלטפורמה אטרקטיבית עבור יישומים עתירי ביצועים ומשתמשים חדשים.
מאחורי הצלחת הפרויקט עומד צוות מייסדים מנוסה. כל אחד מהמייסדים תרם את המומחיות הייחודית שלו לפיתוח הפלטפורמה שמתחרה היום ראש בראש עם אתריום ורשתות שכבה ראשונה אחרות.
אנטולי יקובנקו - אדריכל ראשי
אנטולי יקובנקו, אוקראיני-אמריקאי, הוא המוח מאחורי החידוש הטכנולוגי המרכזי של סולנה - מנגנון הוכחת ההיסטוריה (Proof of History). דרכו המקצועית של יקובנקו לא פחות ממרשימה: הוא למד תכנות כבר בגיל צעיר, וניסה להקים סטארט-אפ עוד בשנות ה-90 המאוחרות, אם כי ללא הצלחה מסחרית משמעותית באותה תקופה.
לאחר סיום לימודיו האקדמיים ב-2003, הצטרף יקובנקו לקוואלקום, ענקית הטכנולוגיה האמריקאית, שם עבד כ-12 שנים ורכש מומחיות בפיתוח מערכות מורכבות ומבוזרות. במקביל לעבודתו בקוואלקום, מילא תפקידים בכירים גם בחברות דרופבוקס ו-Mesosphere, שם העמיק את הבנתו במערכות מבוזרות בקנה מידה גדול.
נקודת המפנה המשמעותית בקריירה של יקובנקו התרחש כאשר פיתח פרויקט צדדי לייצור חומרה עבור בינה מלאכותית. כדי לממן את המיזם, החל לכרות ביטקוין, מה שהוביל אותו להתעניין בטכנולוגיית הקריפטו.
גרג פיצג'רלד - המומחה לתשתיות
גרג פיצג'רלד, אחד משני השותפים המייסדים שהצטרפו לאנטולי יקובנקו, הביא לסולנה מומחיות עמוקה בפיתוח תוכנה ובמערכות מבוזרות. פיצג'רלד עבד עם יקובנקו בקוואלקום, שם שימש כמהנדס תוכנה בכיר והתמחה בפיתוח מערכות תקשורת מורכבות. בסולנה, פיצג'רלד מילא תפקיד מכריע בפיתוח הקוד הראשוני של הפרויקט, ויצירת טמפלייט ראשון למנגנון הPoH, שהגה יקובנקו.
מומחיותו של פיצג'רלד בתכנות היוותה את הבסיס לארכיטקטורת המערכת של סולנה, ותרמה משמעותית ליכולת של הרשת לעבד עד 65,000 עסקאות בשנייה - הרבה מעבר ליכולות של רשתות בלוקצ'יין אחרות באותה תקופה. הוא הוביל את פיתוח מנוע העיבוד המקבילי הייחודי של סולנה, המאפשר ביצוע עסקאות מרובות במקביל ובכך מגדיל את תפוקת הרשת.
סטפן אקרידג' - מומחה החומרה
סטפן אקרידג', השותף השלישי בצוות המייסדים, הביא לסולנה את מומחיותו הייחודית בתחום תכנון החומרה והגרפיקה. בדומה לחבריו, גם אקרידג' עבד בקוואלקום, שם התמחה בפיתוח מעבדי גרפיקה (GPU) ותכנון חומרה מתקדמת. הרקע שלו היה קריטי לפיתוח היכולות של סולנה למקסם את השימוש במשאבי חומרה, דבר שאפשר את המהירות והיעילות הגבוהות של הרשת.
תרומתו הייחודית של אקרידג' לסולנה הייתה בפיתוח טכנולוגיית GPU העיבוד המבוססת על יחידות עיבוד גרפי, שמאפשרת לרשת למקסם את ביצועי החומרה ולהגיע לרמות עיבוד גבוהות במיוחד. מומחיותו אפשרה לסולנה לנצל את הכוח המלא של חומרת המחשוב המודרני, ובכך להשיג יתרון משמעותי על פני מתחרים.
אריק ויליאמס - מומחה הנתונים
אריק ויליאמס, המצטרף הרביעי לצוות המייסדים, הביא לסולנה את מומחיותו בתחום מדעי הנתונים וניהול מוצרים. רקעו במערכות אנליטיקה ומעקב אחר ביצועים היה חיוני לפיתוח תשתיות הניטור והבקרה של רשת סולנה. ויליאמס פיתח את המערכות שמאפשרות ניתוח זמן אמת של ביצועי הרשת, זיהוי צווארי בקבוק ואופטימיזציה מתמדת.
בנוסף לתפקידו הטכני, ויליאמס מילא תפקיד מרכזי בעיצוב חוויית המשתמש והמפתח של סולנה, והבטיח שהפלטפורמה תהיה נגישה וידידותית למפתחים. תחת הנהגתו, פותחו כלים וממשקים שהפכו את סולנה לפלטפורמה אטרקטיבית לפיתוח יישומים מבוזרים.
ראג גוקאל – מומחה אסטרטגי ופיתוח עסקי
ראג גוקאל, אחד ממייסדי סולנה, הוא היזם והמנהיג העסקי שמוביל את הפעילות היומיומית של סולנה. בוגר The Wharton School, גוקאל צבר ניסיון רב בתחומים פיננסיים ויזמיים לפני סולנה,
הוא עבד כאנליסט בGeneral Catalyst Partners, ואף הקים את הסטארטאפ Sano בתחום הבריאות. בזכות ניסיונו הרב, הוא מוביל את פיתוח השותפויות והאסטרטגיה העסקית של סולנה, ותורם להנעת האקוסיסטם בעולם הWeb-3.
שיתוף הפעולה וההשראה
הבחירה בשם "סולנה" משקפת את הקשר האישי של המייסדים לחוף סולנה, עיירת חוף ציורית מצפון לסן דייגו, שם נהגו השלושה - יקובנקו, פיצג'רלד ואקרידג' - לגלוש בתקופת עבודתם בקוואלקום. מיקום זה לא היה רק מקום בילוי משותף, אלא סימל עבורם את החופש, החדשנות והדינמיות שרצו להטמיע בפרויקט הבלוקצ'יין שלהם.
הרקע המשותף של המייסדים בחברות טכנולוגיה מובילות העניק להם הבנה עמוקה של האתגרים בפיתוח מערכות בקנה מידה גדול, וניסיון זה היה קריטי בתכנון ארכיטקטורת סולנה כך שתוכל להתמודד עם העומסים הגבוהים ולהציע ביצועים משופרים משמעותית ביחס למתחרים.
בשנה האחרונה, רשת סולנה חוותה זינוק בהתעניינות ובפעילות ממשתמשים ומפתחים כאחד, בעיקר בעקבות שני גורמים מרכזיים: עליית הפופולריות של מטבעות המימ (Memecoins) וגדילה רצופה של אפליקציות מבוזרות על הרשת.
אחד הטרנדים הבולטים ביותר היה נהירת המשתמשים לסחר במטבעות המימ, במיוחד באמצעות פלטפורמת Pumpfun, המאפשרת למשתמשים ליצור ולהשיק מטבעות בקלות, במהירות ובעיקר בעלות זולה.
בין המטבעות הבולטים היו PNUT שהגיע בשיאו לשווי שוק של כ2.5 מיליארד, CHILLGUY שהגיע לשווי שוק של 780 מליון או GOAT שהגיע גם הוא לשווי שוק של כ1.3 מליארד (חשוב לציין שמאז הפיק שלהם, המחיר צנח בצורה חדה מאוד ואלו מטבעות מאוד מסוכנים להחזקה).
אך כמובן שבנוסף למטבעות המצליחים, רובם המוחלט של המטבעות לא הצליח להגיע לשוויים כאלו ואף חלקם הגדול נוצרו בכדי לקחת כסף מאנשים חדשים אשר חיפשו לעשות "כסף מהיר" בהימורים על מטבעות מהסוג הזה.
נוסף לכך רוב האנשים אשר השתמשו בפלטפורמה, בפועל הפסידו כסף.
על פי הפוסט של אדם, אחת מאנליסטי הקריפטו בפלטפורמת המידע Dune, כמות הארנקים אשר הרוויחו מעל 10,000$ היא רק 0.412% מכלל הארנקים אשר התחברו לפלטפורמה.
אדם ביסס את הטענה הזו על בסיס ניתוח של כ13.82 מליון ארנקים, כאשר מתוכם רק 56,330 סוחרים הצליחו להרוויח בין 10,000 ל 99,999 דולר.
כמובן שאפשר להתחיל לחפור עמוק יותר ולהגיד שלכל אדם יכולים להיות מספר ארנקים המופעלים במקביל, או על העובדה שהניתוח לא לוקח בחשבון מטבעות אשר עשו את תהליך ה"graduation" בו מטבעות עוברים מהפלטפורמה לפלטפורמה אחרת גדולה יותר לאחר ששווי השוק שלהם עלה מספיק.
אך עבורנו כעת, המספרים האלו מספיק טובים.
זאת בזמן שהפלטפורמה עצמה, גרפה רווחים בגובה של כ 585 מליון דולרים, נכון יום כתיבת המאמר...
דוגמה מעולה לפתגם "כשכולם חופרים כדי למצוא זהב, תמכרו עטי חפירה"
ההתעניינות הרבה במטבעות אלו הגדילה משמעותית את נפח העסקאות ברשת סולנה ובמקביל גם את כמות המשתמשים, אך גם העלתה חששות לגבי אופייה הספקולטיבי של התופעה והסיכונים למשקיעים.
לצד מטבעות המימ, סולנה ממשיכה לבסס את מעמדה כפלטפורמה מובילה לאפליקציות מבוזרות (dApps), ומגזרים שונים נהנים מנהירת המשתמשים לרשת.
• בורסות מבוזרות - פלטפורמות כמו Raydium ו-Orca אשר מאפשרות מסחר מהיר וחסכוני בעלויות נמוכות.
• מאגדי עסקאות - אפליקציות כמו Jupiter אשר בנויות על גבי הבורסאות המבוזרות ומציעות למשתמשים את המחירים הטובים ביותר עבורם (קצת כמו האתר "זאפ" בצורה מופשטת)
• שווקי NFT – כגון Magic Eden, אשר ממשיכה להוביל את שוק המסחר בNFTs על גבי סולנה.
• פרוטוקולי DEFI – לדוגמת Jito, Sanctum, או Solayer אשר מאפשרות למשתמשים להפקיד נכסים עבור תשואה (staking) בצורה פשוטה, או לקחת הלוואות על גבי הנכסים שלהם בדומה למה שפרויקטים כמו Aave (AAVE) מציעים על גבי רשת אית'ריום.
התפתחויות אלו מצביעות על כך שסולנה אינה רק זירה למסחר ספקולטיבי במטעות מימ, אלא פלטפורמה רחבה התומכת ביישומים חדשנים ובצמיחה ארוכת טווח.
למרות היתרונות הרבים של סולנה, קיימים מספר אתגרים מהותיים שצריך לקחת בחשבון בבחינת הפוטנציאל של הפלטפורמה. בעוד שסולנה מתקדמת לעבר ביסוס מעמדה כחוד החנית של טכנולוגיית הבלוקצ'יין, היא אינה חסינה מפני מכשולים פנימיים וחיצוניים.
• ביזור וריכוזיות:
על אף המאמצים המרובים להרחבת הביזוריות ברשת, קיימת ביקורת ניכרת הנוגעת לריכוזיות חלקית של מאמתי העסקאות (Validators). ריכוזיות זו עלולה להוות בעיה. בנוסף, מבנה האחזקות של מטבע ה‑SOL מעורר שאלות לגבי השפעתם של משקיעים גדולים על ניהול הרשת, תפקוד הרשת וקבלת ההחלטות.
• יציבות הרשת:
על אף השיפור המשמעותי ביציבות הרשת במהלך 2024, אירועי העבר בהם חוותה סולנה תקלות ונפילות – שהובילו להשבתות זמניות – מזכירים את חשיבות השמירה על רמת אמינות גבוהה. תקלות אלו, אשר פגעו באמון המשתמשים והמפתחים, מדגישות את הצורך בעדכונים שוטפים ובשיפור מתמיד של מנגנוני הבקרה והאבטחה. כמובן שצוות הפיתוח ממשיך לפעול לצמצום הסיכונים, אך תמיד יש להיערך מראש למקרי קצה.
• תחרות בשוק הבלוקצ'יין:
זירת הבלוקצ'יין מאופיינת בתחרות גדולה ודינמיות מתמדת, סולנה מתמודדת עם אתגרים מול מתחרים כגון את'ריום, אבאלנץ' ופלטפורמות אחרות. כדי למנף את היתרונות הטכנולוגיים הייחודיים – כגון מנגנון הוכחת ההיסטוריה (PoH) ויכולת העיבוד המקבילי – נדרשת סולנה להישאר מעודכנת בהתפתחויות הטכנולוגיות בשוק, את הלך רוחם של המשתמשים ולהתאים את צורת העבודה באופן מתמיד, כך שתמשיך משתמשים ומפתחים חדשים.
• אתגרים בכלכלת המטבע:
סולנה מתמודדת גם עם סוגיה כלכלית מרכזית – אינפלציית המטבע. המדיניות האינפלציונית של SOL, אשר נועדה לספק תמריצים לצמיחה והתפתחות, עלולה לגרום למצב ההפוך בו דילול ההשקעות של המשתתפים וכמובן השפעה על ערך המטבע בשוק. איזון נכון בין תמריצים לבין שמירה על יציבות קצב האינפלציה, מהווה אתגר נוסף עבור צוות הפיתוח והקהילה.
סולנה ממשיכה לבסס את מעמדה כאחת מפלטפורמות הבלוקצ'יין השימושיות ביותר, בזכות השילוב הייחודי של מהירות ועלויות נמוכות. עם מנגנון הוכחת ההיסטוריה (PoH) ותמריצי הסטייקינג, היא מציעה פתרון יעיל עבור אפליקציות מבוזרת מפרויקטי Defi, אוספי NFTs או משחקים על גבי הרשת.
למרות האתגרים הקיימים, כמו ריכוזיות גבוהה יחסית במספר המאמתים והחזקה של טוקנים על ידי משקיעים פרטיים, הפלטפורמה ממשיכה למשוך מפתחים ומשתמשים חדשים כאחד. ככל שסולנה תמשיך לשפר את התשתיות שלה ולחזק את המבנה המבוזר, היא עשויה להפוך לשחקן מרכזי עוד יותר באקוסיסטם הקריפטו של השנים הבאות, ואולי אף להגיע להתחרות באית'ריום על כס הרשת עליה מוחזקת כמות הנכסים הגדולה ביותר.