העניין הגובר בטכנולוגיית בלוקצ'יין הוביל לצמיחה של פלטפורמות רבות, כל אחת מציעהפתרונות ייחודיים לאתגרים שונים. סולאנה (Solana) ואוולאנץ' (Avalanche) הן שתי רשתות בלוקצ'יין מובילות שצברו פופולריות רבה בזכות הטכנולוגיההמתקדמת שלהן, המאפשרת מהירות עסקאות גבוהה ועלויות נמוכות יחסית. שתיהן הושקו בשנת2020, אך כל אחת מהן פיתחה גישה ייחודית. אוולאנץ’ נוצרה על ידי אמין גון סירר, פרופסורלמדעי המחשב ששאף לבנות מערכת בלוקצ'יין שתתגבר על מגבלות הפלטפורמות הקיימות. החזוןשלו היה ליצור מערכת שתומכת במספר רב של רשתות בלוקצ'יין, כאשר כל אחת מהן מותאמת לצרכיםשונים. במקביל, אנאטולי יקובנקו, מהנדס עם רקע מחברת Qualcom, חשב על פתרון לאחת הבעיות המרכזיות של טרילמת הבלוקצ'יין - איך להפוךבלוקצ'יין למהיר יותר אך תוך שמירה על רמת אבטחה גבוהה. הוא הבין שאם עסקאות יוכלולהתבצע במקביל ולא אחת אחרי השנייה, הבלוקצ'יין יוכל לעבוד בצורה יעילה הרבה יותר.תובנה זו הובילה אותו ליצור את סולאנה, פלטפורמה המשתמשת במנגנון Proof of History המסייע לתעד את זמן העסקאות ומאיץ אתהעיבוד. בעוד שאוולאנץ’ מתמקדת ביצירת מערכת גמישה עם מספר רשתות בלוקצ'יין המיועדותלמשימות שונות, סולאנה התמקדה בבניית בלוקצ'יין יחיד ומטרתו להיות המהיר והיעיל ביותר.במאמר זה, נבחן לעומק את ההבדלים המרכזיים בין סולאנה לאוולאנץ’ על ידי השוואה של מספרהיבטים חשובים, במטרה לספק תמונה ברורה ומקיפה על שתי הפלטפורמות.
אוולאנץ’ וסולאנה הן רשתות בלוקצ'יין בעלות יכולת ביצועים גבוהה, אך הן נוקטות בגישות שונות למבנה ולקונצנזוס, המשקפות את סדרי העדיפויות השונים שלהן: מודולריות עבור אוולאנץ’ ומהירות עבור סולאנה.
מבנה הבלוקצ'יין של אוולאנץ’ בנוי סביב מסגרת מרובת רשתות. בבסיסה, אוולאנץ’ מאפשרת יצירה של מספר רב של רשתות בלוקצ'יין מותאמות אישית, או "תתי-רשתות" (Subnets), כאשר כל אחת מהן מותאמת ליישומים ספציפיים. לכל תת-רשת יכולים להיות פרוטוקול קונצנזוס משלה.
בליבת המערכת נמצא פרוטוקול הקונצנזוס Snowman, הפועל לצד ארכיטקטורה של שלוש רשתות:
• X-Chain: מטפלת בהעברות נכסים ביעילות, תוך אופטימיזציה למהירות ואבטחה.
• C-Chain: תומכת בחוזים חכמים התואמים למכונה הווירטואלית של את'ריום (EVM), ומאפשרת למפתחים לפרוס יישומים מבוססי את'ריום בצורה חלקה.
• P-Chain: מתאמת בין מאמתים ומאבטחת את הרשת, ובנוסף מנהלת את יצירת תתי-הרשתות עבור פתרונות בלוקצ'יין מותאמים.
סולאנה מתמקדת בבלוקצ'יין יחיד בעל ביצועים גבוהים. הרשת מתוכננת לעבד עסקאות במהירות וביעילות על שרשרת אחת מרכזית. סולאנה משתמשת בשילוב של הוכחת החזקה (Proof of Stake - PoS) והוכחת היסטוריה (Proof of History - PoH):
• PoH (הוכחת היסטוריה): מתפקדת כשעון קריפטוגרפי, ויוצרת סדר עסקאות ניתן לאימות עוד לפני שהן נכנסות לתהליך הקונצנזוס. זה מצמצם את הצורך בתקשורת רחבה ברשת, ומאפשר עיבוד עסקאות מהיר.
• PoS (הוכחת החזקה): מאבטחת את הרשת באמצעות בחירה של מאמתים אשר הפקידו נכסים בארנק ייעודי כדי להוכיח את מחוייבותם לאבטחת הרשת, ומבטיחה יעילות מבחינת שימוש באנרגיה ואבטחה חזקה.
השילוב הייחודי של סולאנה מביא למהירויות עסקאות גבוהות במיוחד, אם כי הוא דורש משאבי מחשוב גבוהים.
אחד האתגרים המרכזיים בעולם הבלוקצ'יין הוא סוגיית הסקלביליות, שהיא היכולת של רשת בלוקצ'יין להתמודד עם מספר הולך וגדל של עסקאות ולעבד אותן במהירות וביעילות מבלי לפגוע בביטחון או בביזור, רשת בלוקצ'יין סקלבילית יכולה לתמוך במספר רב של משתמשים ויישומים, מה שהופך אותה למתאימה יותר לאימוץ נרחב, וכעת נבחן כיצד אוולאנץ’ וסולאנה מתמודדות עם אתגר זה, כאשר אוולאנץ’ מאשרת עסקאות תוך 2 שניות בלבד ומספקת תוצאה סופית מהירה, בעוד שסולאנה אורכת כ-10 שניות ליישוב עסקה, מה שהופך את אוולאנץ’ לאופציה המהירה יותר מבחינת זמן האישור, אך עם זאת, סולאנה מובילה כמעט בכל מדדי הסקלביליות ויכולה לעבד (תיאורטית) עד 50,000 עסקאות בשנייה (TPS), בעוד שאוולאנץ’ מטפלת (תיאורטית) בכ-4,500 עסקאות בשנייה.
חשוב להבחין בין TPS תיאורטי ל-TPS בזמן אמת, שהוא מספר העסקאות בפועל שהרשת מעבדת בשנייה בתנאי שימוש רגילים, כאשר אוולאנץ’ מעבדת כ-3.67 TPS בזמן אמת, נתון נמוך משמעותית מ-1,208 ה-TPS של סולאנה, ואפילו מבחינת ה-TPS המקסימלי שנרשם בפועל, אוולאנץ’ מגיעה רק ל-123 TPS, בעוד שסולאנה יכולה להגיע עד 7,229 TPS, מה שמדגים את הסקלביליות העדיפה שלה בפועל.
אחד השיקולים המרכזיים בעת שימוש ברשת בלוקצ'יין הוא עלות העסקה, המכונה גם 'עמלת גז' או 'דמי רשת'. עלויות אלו הן תשלומים קטנים שמשולמים עבור ביצוע פעולות שונות ברשת, כגון העברת מטבעות קריפטוגרפים או אינטראקציה עם חוזים חכמים. עמלות אלו נועדו לתמרץ את המאמתים ברשת לאשר עסקאות ולשמור על אבטחתה, וגם למנוע הצפה של הרשת בעסקאות ספאם. גם אוולאנץ’ וגם סולאנה מציעות עלויות עסקה נמוכות, כאשר העמלות בסולאנה נוטות להיות מעט נמוכות יותר.
באוולאנץ’, עלות ממוצעת לעסקה היא כ-0.01 דולר, ובסולאנה כ-0.001 דולר. למרות ששתי הרשתות שומרות על עמלות נמוכות, חשוב לציין כי סולאנה חוותה יותר אירועי הפסקת רשת משמעותיים בהשוואה לאוולאנץ’, האחרונה התרחשה ב-6 בפברואר 2024.
עבור מפתחים המעוניינים לבנות יישומים מבוזרים (dApps) על גבי פלטפורמות בלוקצ'יין, תאימות שפות התכנות והחוזים החכמים היא שיקול קריטי, סולאנה נשענת בעיקר על שפת התכנות Rust, הידועה בביצועים גבוהים ובבטיחות זיכרון, מה שהופך אותה לאידיאלית לעיבוד מקבילי. לעומת זאת, אוולאנץ’ מציעה תאימות למכונה הווירטואלית של את'ריום (EVM), ומאפשרת למפתחים לכתוב חוזים חכמים בשפת Solidity המוכרת, ובכך מקלה על העברת יישומים קיימים של את'ריום
אוולאנץ’ וסולנה שתיהן מתמודדות עם נפחי עסקאות גבוהים, אך היישומים המעשיים שלהן שונים באופן משמעותי. סולנה נותנת עדיפות למהירות ועלויות נמוכות, מה שהופך אותה לאידיאלית עבור מסחר בתדירות גבוהה, משחקים ויישומי DeFi חדשניים.
זמני העסקאות המהירים והעמלות המינימליות שלה מבטיחים חוויית משתמש חלקה, בין אם מדובר בתשלומים או באינטראקציה עם אפליקציות מבוזרות (dApps).
לעומת זאת, אוולאנץ’ מצטיינת בגמישות, מודולריות ומשרתת משתמשים הבונים או עוסקים בפרויקטים מורכבים. היא מיועדת ליצירת נכסים דיגיטליים ייחודיים, כלים פיננסיים ובלוקצ'יינים מותאמים אישית, המאפשרים חקירה מעמיקה יותר של אפשרויות בלוקצ'יין מעבר לעסקאות פשוטות.
אוולאנץ’ וסולאנה הן ללא ספק שתי פלטפורמות בלוקצ'יין מרשימות, כל אחת עם יתרונות בולטים. סולאנה מובילה בבירור בכל הנוגע למהירות עסקאות ותפוקה, מה שהופך אותה לבחירה אטרקטיבית עבור יישומים הדורשים ביצועים גבוהים במיוחד ועלויות נמוכות. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון את ההיסטוריה שלה עם אירועי הפסקת רשת.
מנגד, אוולאנץ’ מציעה גמישות רבה יותר, במיוחד עבור מפתחים המעוניינים לבנות רשתות בלוקצ'יין מותאמות אישית או להעביר יישומים מאת'ריום בקלות. יציבות הרשת שלה והתאימות ל-EVM הופכות אותה לאופציה אמינה עבור מגוון רחב של שימושים.
בסופו של דבר, הבחירה הטובה ביותר תלויה בצרכים הספציפיים של המשתמש.
אם אתם זקוקים למהירות מקסימלית ועלויות נמוכות, סולאנה עשויה להיות הבחירה המועדפת. אם אתם מעדיפים גמישות, יציבות ותאימות לאת'ריום, אוולאנץ’ כנראה תתאים יותר.
אך כמובן ששתיהן ממשיכות להתפתח, ולכן חשוב לעקוב אחר ההתפתחויות בשתי הרשתות ולהתאים את עצמכם לחידושי הרשתות.