מסחר יומי במטבעות דיגיטליים, ובמיוחד בביטקוין, הפך לפופולרי מאוד בשנים האחרונות. המסחר היומי מתמקד בניצול תנודות קטנות במחיר הנכס במהלך היום, במטרה להרוויח מהן ככל שניתן.
הסיבה העיקרית שאנשים רבים נמשכים למסחר דווקא בשוק הקריפטו היא מכיוון ששוק הקריפטו נמצא בתנועה מתמדת ופתוח למסחר 24/7.
במאמר זה נבין מה הוא מסחר יומי, היתרונות והחסרונות שלו, כלים לניתוח טכני, אסטרטגיות מסחר נפוצות, השפעת הפסיכולוגיה על ביצועי הסוחר, ניהול סיכונים, והחשיבות של תהליך הלמידה והניסיון.
מסחר יומי הוא סגנון מסחר שבו סוחרים קונים ומוכרים נכסים במהלך אותו היום במטרה להפיק רווחים מתנודות מחירים קטנות. הסוחרים היומיים אינם מחזיקים בנכסים מעבר לסיום יום המסחר, ובכך נמנעים מסיכונים הנובעים מתנודות מחירים חיצוניות במהלך הלילה כאשר אינם במעקב אקטיבי אחרי השוק.
עם עלייתם של ברוקרים מקוונים ואפשרויות מסחר נגישות זולות ואף חינמיות, המסחר היומי הפך לנגיש מאוד עבור משקיעים פרטיים עם החלום להפוך רווחים מהירים של כמה ימים להון משמעותי.
אולם, בפועל, קשה מאוד למשקיעים פרטיים להרוויח כסף ממסחר יומי. מחקר שנערך בשנת 2010 על ידי בראד ברבר מאוניברסיטת קליפורניה, מצא שבמקרה הטוב, רק כ20% מהסוחרים היומיים מצליחים לשמור על רווחיות עקבית. המחקר בחן עסקאות במהלך תקופה של 14 שנים, מ-1992 עד 2006.
המעטים שמצליחים להרוויח באופן עקבי מקדישים את זמנם וימיהם למסחר, והוא הופך עבורם לעבודה במשרה מלאה ולא סתם מסחר חפוז שנעשה בין פגישות עסקיות או בזמן ארוחת הצהריים.
אם כל זה נשמע כמו סיכון גדול מדי, ניתן לעשות את מה שרבים אחרים עושים, להשקיע לטווח הארוך, בקניית והחזקת פורטפוליו מגוון המושקע בפרויקטים אשר בדקתם עליהם ואתם מאמינים בהצלחתם.
זה אולי לא מרגש כמו מסחר יומי, אבל קיימת סבירות גבוהה הרבה יותר שצורה זו תגדיל את הונו של המשקיע לאורך זמן.
עם זאת, אם מסחר יומי הוא משהו שפשוט חייבים לנסות, העצה הטובה ביותר שאוכל לתת היא ללמוד כמה שיותר על התחום, דרכי הפעולה וצורת המחשבה לפני שמתחילים.
לרוב סוחרים יומיים יתחילו את דרכם או יתמקדו בצורת מסחר מבוססת ניתוח טכני של הגרף.
השלב הראשון בניתוח טכני הוא היכרות עם הגרף, ולרוב הגרף יהיה בצורת "נרות יפניים" אשר כולנו כנראה ראינו בשלב מסוים גם אם לא ידענו שכך הם נקראים.
הנרות היפניים הם כלי בסיסי לניתוח גרפים, כל נר מייצג תקופת זמן מסוימת ומכיל מידע על מחיר הפתיחה, המחיר הגבוה ביותר אליו הגיע, המחיר הנמוך ביותר אליו הגיע ומחיר הסגירה של הנר.
סוחרים רבים ישתמשו בנרות יפניים בכדי לעקוב אחרי תנועות המחיר, כיצד הנכס הגיב לנקודות מחיר מסוימות ובכדי לסמן קווי מחיר היסטוריים אליהם המחיר הגיב בצורה כזו או אחרת.
מבנה הנר היפני בנוי כך:
פתיחה –זוהי נקודת המחיר בה נפתח \ נוצר הנר.
גבוה – זוהי נקודת המחיר הגבוהה ביותר אליה הגיע הנכס בזמן בו הנר היה "חי".
נמוך - זוהי נקודת המחיר הנמוכה ביותר אליה הגיע הנכס בזמן בו הנר היה "חי".
סגירה - זוהי נקודת המחיר בה נסגר הנר.
צבע הנר יתבסס על ההבדל בין מחיר הפתיחה לסגירה, אם למשל הנר נפתח בשער 100 ונסגר בשער105, הנר יהיה ירוק.
אם הנר נפתח בשער 100 ונסגר בשער 95, הנר יהיה אדום.
אינדיקטורים טכניים הם כלי מרכזי במסחר יומי, סוחרים משתמשים בהם בשביל לזהות מגמות, אזורי תמיכה והתנגדות ולאתר נקודות כניסה ויציאה אידיאליות בעסקאות. האינדיקטורים מספקים נתונים המבוססים על מחירי העבר, נפח המסחר ונתונים אחרים, מה שמאפשר לסוחרים לקבל החלטות מושכלות ומהירות בסביבה תנודתית.
השימוש באינדיקטורים טכניים במסחר יומי נובע מהצורך בניתוח מהיר ומדויק של מצב השוק. בעזרת האינדיקטורים, סוחרים יכולים לזהות דפוסים חוזרים ונשנים ולהסיק תחזיות לגבי כיוון המחירים בטווח הקצר. אינדיקטורים עוזרים גם להפחית את הסיכון על ידי מתן איתותים לכניסה ויציאה מבוססי נתונים, מה שמאפשר לסוחרים למקסם את רווחיהם ולמזער הפסדים פוטנציאלים.
ממוצעים נעים - Moving Averages
ממוצעים נעים הם קבוצת אינדיקטורים בסיסיים המשמשים להחלקת תנודות המחירים על ידי חישוב הממוצע של מחירי הנכס במהלך תקופה מסוימת. קיימים סוגים שונים של ממוצעים נעים, כאשר הנפוצים ביניהם הם ממוצע נע פשוט (SMA) וממוצע נע אקספוננציאלי (EMA), המשמשים לזיהוי מגמות לטווח קצר ולטווח ארוך.
קישור לעמוד מידע על ממוצעים נעים מאתר Investopedia
מדד החוזק היחסי – Relative Strength Index
מדד החוזק היחסי, או בקיצור – RSI, הוא אינדיקטור מומנטום המודד את מהירות ושינוי התנועות במחיר, והוא נע בין 0 ל-100. כאשר ה RSI נמצא מעל 70, הנכס נחשב כ Overbought, מה שאומר שהנכס נקנה בכמות גבוהה וכעת יש צפי לירידה במחיר, כאשר הוא נמוך מ-30, הנכס נחשב כ Oversold ,מה שאומר שהנכס נמכר בכמות גבוה וכעת יש צפי לעליה במחיר הנכס.
קישור לעמוד מידע על ה RSI מאתר Investopedia
MACD - Moving Average Convergence Divergence
ה - MACD הוא אינדיקטור המשלב שני ממוצעים נעים שונים, לרוב בין ממוצע נע 12 לממוצע נע 26, ומשמש לזיהוי שינויים בכיוון מגמת המחיר. האינדיקטור מספק איתותים כאשר יש חצייה בין הקווים שלו, מה שעשוי להעיד על שינוי מגמה.
קישור לעמוד מידע על הMACD מאתר Investopedia
בולינג'ר בנדס - Bollinger Bands
בולינג'ר בנדס מורכבים משלושה קווים: ממוצע נע אמצעי ושני קווים נוספים הנמצאים מעל ומתחת לממוצע האמצעי, באותו מרחק הנקבע על פי סטיית תקן.
אינדיקטור זה משמש לזיהוי תנודתיות ולהערכת האם המחיר גבוה או נמוך יחסית לרמות המחיר הקודמות.
קישור לעמוד מידע על בולינג'ר בנדס מאתר Investopedia
סקאלפינג היא אחת האסטרטגיות הנפוצות והמהירות ביותר במסחר יומי, היא מתמקדת בניצול תנודות מחירים קטנות במהלך היום. המטרה היא להפיק רווחים קטנים אך מצטברים ממספר רב של עסקאות. הסוחרים משתדלים להימנע משמירת פוזיציות פתוחות למשך זמן רב.
סוחרי סקאלפינג מנסים לנצל חוסר יעילות בשוק, הם משתמשים באינדיקטורים טכניים לקבלת החלטת קנייה ומכירה ולבצע את העסקאות במהירות ובדיוק. הכניסות והיציאות המהירות מאפשרות להם להפחית את החשיפה לסיכון ובמקביל לנצל הזדמנויות רווח מהירות.
דוגמאות לאינדיקטורים בסקאלפינג:
מסחר בתוך טווח מתבסס על זיהוי אזורי תמיכה והתנגדות במחיר המטבע. אזורים אלו הם נקודות בהן המחיר נוטה "לקפוץ" חזרה לאחר שהגיע לתמיכה (רמת מחיר נמוכה) או להתנגדות (רמת מחיר גבוהה). האסטרטגיה היא לקנות את המטבע כשהוא קרוב לתמיכה ולמכור אותו כשהוא קרוב להתנגדות.
גרפי נרות יפניים מציגים את המחירים בהם ההיצע עולה על הביקוש ולהיפך. סוחרי טווח מנתחים גרפים כדי לזהות את נקודות התמיכה וההתנגדות ומתכננים את העסקאות שלהם בהתאם.
דוגמאות לאינדיקטורים במסחר בטווח:
ניתוח פונדמנטלי מתמקד בגורמים הכלכליים, הפוליטיים והחברתיים שמשפיעים על השוק. בניגוד לניתוח טכני, שמתמקד בנתוני מחיר ונפח המסחר, הניתוח הפונדמנטלי מתמקד במידע חיצוני כמו חדשות, רגולציה ושינויים במבנה השוק.
הסוחרים עוקבים אחרי חדשות ועדכונים רלוונטיים ומפרשים אותם כדי להעריך את תחושת השוק. הם מעריכים האם החדשות יוצרות מצבאו רגשות חיוביים או שליליים בשוק ומבצעים עסקאות בהתאם.
דוגמאות לגורמים בניתוח יסודי:
ארביטראז' היא אסטרטגיה המנצלת פערי מחיר בין בורסות שונות. הכוללת קנייה של מטבע דיגיטלי או נכס אחר בבורסה אחת ומכירתו בבורסה אחרת במחיר גבוה יותר.
הסוחרים עוקבים אחרי המחירים במספר בורסות בו זמנית, מזהים פערי מחיר ומבצעים עסקאות מהירות כדי לנצל את הפערים. היתרון בארביטראז' הוא שהרווח הוא כמעט ודאי אם מתבצע נכון, אך יש לקחת בחשבון את העמלות והזמן הנדרש להעברת הכספים בין הבורסות.
חשוב לציין שכיום הסיכוי לסוחר עצמאי להרוויח מארביטראז' היא נמוכה מאוד שכן קיימות חברות ענק המתמחות במסחר בקצב גבוה מאוד וסגירת ארביטראז'ים באמצעות שימוש במכונות אוטומטיות וחיבורים ישירים לבורסות השונות.
פסיכולוגיה היא מרכיב מרכזי במסחר יומי ומסחר ככלל. סוחרים נתקלים במגוון רחב של רגשות במהלך היום אשר יכולות להשפיע על החלטותיהם בצורה משמעותית.
הבנת הרגשות הללו וכיצד להתמודד איתן היא קריטית להצלחה במסחר יומי.
פחד, חמדנות, תקווה ואכזבה הם רגשות נפוצים המניעים סוחרים להחלטות אימפולסיביות ולא מושכלות. משמעת עצמית ושמירה על קור רוח הן המפתח להצלחה במסחר, ומסייעות לסוחרים לפעול לפי תכנית מסחר מוגדרת ולא להיגרר אחרי הרגשות.
חשבון מדומה (דמו) הוא כלי חשוב המאפשר לסוחרים להתאמן במסחר ללא סיכון אמיתי לכספם.
חשבון דמו מספק גישה לפלטפורמת מסחר אמיתית עם נתוני שוק בזמן אמת, אך הכסף שבו הוא מדומה. זהו אמצעי יעיל להתחיל ולהתנסות במסחר יומי ולהבין כיצד תנועות השוק משפיעות על רגשותיו של הסוחר מבלי לסכן את ההון האישי שלו.
השימוש בחשבונות דמו הוא כלי קריטי בלמידה והכנה למסחר יומי.
תהליך התחלת המסחר בחשבון דמו כולל בחירת פלטפורמת מסחר מתאימה, פתיחת חשבון דמו, תכנון אסטרטגיה ותרגול עקבי. הסוחרים יכולים לעקוב אחרי ביצועי העסקאות שלהם ולבצע ניתוח לבחינת הצלחות וכישלונות.
לאחר תקופת תרגול והתנסות, כשהסוחרים מרגישים בטוחים בהבנתם ובביצועיהם, הם יכולים לעבור למסחר עם כסף אמיתי בהדרגה, תוך הגדלת ההשקעות בהתאם לביצועים.
מסחר יומי במטבעות דיגיטליים, ובמיוחד בביטקוין, הפך לפופולרי מאוד בשנים האחרונות. המסחר היומי מתמקד בניצול תנודות קטנות במחיר הנכס במהלך היום במטרה להרוויח מהן כמה שניתן. סוחרים יומיים אינם מחזיקים בנכסים מעבר לסיום יום המסחר, ובכך נמנעים מסיכונים הנובעים מתנודות מחירים חיצוניות במהלך הלילה.
למרות הפיתוי להרוויח מהר, מחקרים מראים כי רק מעטים מצליחים להרוויח באופן עקבי ממסחר יומי. בעוד שהסוחרים המקצועיים מקדישים זמן, מאמץ רב, והופכים את המסחר לדרך חיים, רבים אחרים מוצאים השקעות לטווח ארוך כאפשרות בטוחה ורווחית יותר.
דיסקליימר
החברה בעלת אישור המשך עיסוק מספר 57505 למתן שירות בנכס פיננסי מכוח בקשה לרישיון למתן שירות בנכס פיננסי לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. החברה אינה בעלת רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור באתר משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור באתר משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במטבעות וירטואליים ו/או במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי. השקעה במטבעות וירטואליים הינה מסוכנת ועשויה לגרום להפסד של מלוא ההשקעה. תחום המטבעות הווירטואליים כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות.