סקירה שבועית - 25 ביולי 2022

July 25, 2022
|
8 דק'

סקירה שבועית זו הוכנה על מנת לתת למשקיעינו ולקהל הרחב מבט מלמעלה על שוק המטבעות הדיגיטליים בו אנו פועלים.

בסקירות מסוג זה נכסה אירועים משמעותיים בשבוע החולף ומשמעותם, נבצע ניתוחי On-chain של אופי הפעילות ברשתות הבלוקצ'יין השונות ונבחן את השפעות הרשתות החברתיות על השוק.

נקודות מפתח:

• סם בנקמן פריד מייסד FTX במסע רכישות יוצא דופן – מה הוא מתכנן ומהן ההשפעות על השוק?

• כורי הביטקוין הובילו את גל המכירות בחצי השנה האחרונה – האם זה הסוף?

• מהו הגיל הממוצע של כל דולר שהושקע במטבע ? ומדוע זה כל כך חשוב?

מיליארדר הקריטפו סם בנקמן-פריד במסע רכישות  

נראה ששוק המטבעות הדיגיטליים מצא לו משיח חדש. אחרי לא מעט מסרים סותרים, בקרב משקיעי הקריפטו האכזבה מאיילון מאסק ברורה, וכך התפנה מקום למנהיג בתעשייה שמאמינה בביזור מוחלט.

לפני שהקים את FTX הרוויח בנקמן כמיליון דולר בכל שבוע מביצוע ארביטראז' על הביטקוין – אז עדיין מטבע עלום עם לא מעט חוסר יעילות אותה ניצל בנקמן בחוכמה. עשור עבר ומעבר לאותו ילד פלא שהפך למיליארדר לפני גיל 30 בנקמן מתגלה כאיש עסקים חד וממולח.

בחודשים האחרונים, החברות שבבעולותו - FTX ו FTX US רכשו מספר לא מבוטל של חברות בתחום הקריפטו, בניהן: BlockFi , Bitvo ו Liquid . בנוסף בקמן-פריד הציע להיות מעורב בחילוץ פלטפורמת ההלוואות Celsius וכעת נודע על כי FTX במגעים לרכישת Bithumb בורסת הקריפטו הדרום- קוראינית, מהמובילות במדינה.

סך הכספים שהקצה בנקמן לרכישת חברות או לחלופין ל"זריקת גלגל הצלה" לחברות קריפטו לקראת פשיטת רגל הוא לא פחות מ 2 מיליארד דולרים. סכום יוצא דופן, אפילו בשביל אדם שהונו מוערך ב 10 מיליארד דולרים.

בעודו מנסה לצייר את עצמו כמשקיע נדיב עם כיס עמוק שעוזר לתעשיית הקריפטו בזמן שהיא צריכה, חשוב לשים לב לניואנסים הקטנים. בנקמן-פריד הוא אדם חד הבחנה שמנצל את המשבר בשוק למסע רכישות יוצא דופן שבסופו יהיה הבעלים של עוד כמה חברות.

"זריקת גלגל ההצלה" של בנקמן היא יקרה במיוחד לבעלים של אותם חברות. נדגים: חברת BlockFi נקנתה בחודש שעבר ע"י בנקמן פריד במחיר של 25 מיליון דולרים + הלוואה שלא הוחזרה של 250 מיליון דולרים.

לפני שנה, ביולי 2021 BlockFi גייסה כספים ע"פ שווי של 4.8 מיליארד דולרים.

זו דוגמא אחת לעסקה חסרת תקדים עבור בנקמן.

בכל מקרה, ראינו בעבר כיצד חברות קריפטו שתלויות זו בזו קורסות בזו אחר זו בזמני משבר, תארו לכם מה יקרה במחזור הבא כאשר הרבה מאוד חברות יהיו תחת הידיים של איש אחד. לא בטוח שזה כל כך בריא לשוק המטבעות הדיגיטליים.

כורי הביטקוין הובילו את גל המכירות בחצי השנה האחרונה

עד השנה שעברה, כורים רבים נקטו בגישה של "החזקה בכל מחיר". גישה זו התחלפה כשמחיר הביטקוין צלל במהלך 2022 . במהלך מאי 2022 חברות הכרייה (הציבוריות) מכרו כ 100%  מכמות המטבעות שייצרו. כלומר כמעט כל מטבע שנכרה נמכר מיד במחיר השוק. ברור שמצב כזה יצור לחץ מכירה לא קטן.

עם זאת, חודש יוני אופיין בלחץ מכירה גדול עוד יותר, אם לדייק, ביוני מכרו הכורים פי 4 מטבעות ממאי, כלומר, על מטבע שנכרה זה עתה, נמכרו ארבעה. סך המטבעות שמכרו הכורים בחודש יוני – כ 14,600 ביטקוינים.

Source: Arcane

בגרף למעלה: שמאל- כמות המטבעות שנמכרו , ימין – היחס בין כרייה למכירה

חברת  Core Scientific הייתה שיאנית המכירות – היא לבדה מכרה קרוב 10,000 מטבעות במהלך חודשי מאי-יוני.

הצורך של חברות הכרייה להכניס דולרים למאזן שלהן ברור, מעבר לאי וודאות שהייתה בשוק, לחברות הללו יש הוצאות תפעול עצומות, צריכת חשמל, ותחזוקת החומרה עולה לא מעט כסף. עכשיו, כשהמצב בשוק התאזן מעט, התקווה היא שדווקא הכורים יהיו אלה שיובילו קו של החזקה ולא מכירה. עם זאת, לא צפוי שמשבר הנזילות (גם שלהן) ייפתר בקרוב, לכן לא הייתי מצפה מאותן חברות "החזקה  כל מחיר". בנוסף, מחירי האנרגיה עדיין גבוהים, כך שגם זה יקשה על הכורים להחזיק את המטבעות.

הנתון שמצביע על רלוונטיות של מטבע - הגיל הממוצע של דולר שהושקע במטבע

מה הוא "הגיל" הממוצע של דולר שהושקע בנכס/מטבע מסוים הוא נתון מעניין שיכול לתת לנו הצצה לכמה רלוונטי המטבע הנ"ל ואולי אפילו כיצד יתנהג בעתיד הקרוב.

כאשר הגיל הממוצע של הדולר שמושקע במטבע בעלייה זה מסמן שלא נכנס כסף חדש למטבע ולא יוצא ממנו כסף ישן, הוא הופך רדום אט אט. עלייה בהדרגה היא טבעית למטבע שלא מחדש ולא מרתק את הציבור עם טכנולוגיות או שיתופי פעולה חדשים, וזה גורר ירידה במחיר המטבע.  לעומת זאת, אם הגיל הממוצע של דולר המושקע במטבע בירידה זה אומר שארנקים רדומים מתחילים "להתעורר", הרשת נעשית פעילה יותר. בזמנים כאלו הסיכויים לעלייה בערך המטבע גבוהים הרבה יותר.

בביטקוין למשל אחרי תקופה של ירידה בגיל הממוצע של המטבע, הגיעה עליית מחיר משמעותית, כך כמעט בכל גל עלייה.

המטבעות שנתון זה לא עושה חסד עימם הם : XRP ו LTC – עלייה יציבה בגיל הממוצע של דולר המושקע במטבעות הללו מצביע על מטבעות רדומים – הן מבחינת טכנולוגית והן מבחינת עניין המשקיעים. כסף חדש לא זורם, וקירות מתחילים לסגור על פרויקטים שהיו כל כך מוערכים  בעבר.

sentiment XRP
sentiment LTC

אין זה אומר שאין ביכולתם של פרויקטים אלו לעורר שוב התלהבות מצד המשקיעים, אך הסבירות לכך יורדת בכל יום שזה לא קורה. במקרה של לייטקוין (LTC), קשה לראות איזו שהיא עליית ערך יוצאת דופן במטבע. זאת לאור העובדה שבתור האח הקטן של ביטקוין אינו נהנה מאפקט הראשוניות ממנו נהנה הביטקוין, ולמרות שרמת הביזור שלו גבוהה יכולותיו הטכניות מבחינת TPS עדיין קטנות משמעותית ממתחריו הצעירים. לגבי XRP – פתרון לצרות המשפטיות של המטבע אולי יעורר את המשקיעים.

באופן די מפתיע, המטבע שהגיל הממוצע של דולר המושקע בו יורד משמעותית הוא Dogecoin , תנועת המטבעות שם מפתיעה ביותר, ובעוד הפרויקט עצמו איננו בעל ערך פונדמנטלי וערכו מונע לגמרי מאהדת משקיעים חולפת, בטווח הקצר, פעילות הרשת נותנת אותות חיוביים.

sentiment DOGE

סיכום ומבט לעתיד:

אחרי שבוע די חיובי בשוק המטבעות הדיגיטליים, אותו הוביל בעיקר אתריום נוכח השמועות לשדרוג המתקרב, אנו צופים רגיעה קלה שתבוא בהתאמה לשווקי המניות. במבט מאקרו, משבר האינפלציה ועליות הריבית המסיביות עדיין כאן– ההשפעה על שוק המטבעות הדיגיטליים ישירה יותר מכפי שנראה לרוב האנשים.

בהצלחה למשקיעים.

דיסקליימר

החברה בעלת אישור המשך עיסוק מספר 57505 למתן שירות בנכס פיננסי מכוח בקשה לרישיון למתן שירות בנכס פיננסי לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. החברה אינה בעלת רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור באתר משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור באתר משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במטבעות וירטואליים ו/או במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי. השקעה במטבעות וירטואליים הינה מסוכנת ועשויה לגרום להפסד של מלוא ההשקעה. תחום המטבעות הווירטואליים  כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות