XRP אנליזה מלאה 2025

April 24, 2025
|
10 דקות

הכרות עם Ripple (XRP) –אנליזה מלאה 2025

הקדמה

המטבעות הדיגיטליים הגיעו לעולם עם מטרה ברורה: לשמש כחלופה למערכות בנקאיות מסורתיות,ולהציע אמצעי מבוזר ויעיל יותר להעברת ערך בצורה דיגיטלית ובטוחה.

בניגוד בולט לגישה זו, חברת ריפל נקטה באסטרטגיה שונה מיסודה: היא שואפת לשפר ולייעל את המערכת הפיננסית הקיימת, תוך שיתוף פעולה הדוקים בנקים ומוסדות פיננסיים ברחבי העולם

החברה מציעה מגוון פתרונות על גבי רשת התשלומים הגלובלית שלה, RippleNet. פתרון הדגל הממנף את טכנולוגיית הבלוקצ'יין הוא "RipplePayments" (שנקרא בעבר On-Demand Liquidity או ODL). שירות זה מאפשר למוסדות לבצע ולהסדיר תשלומים בינלאומיים כמעט בזמן אמת, תוך הפחתת עלויות משמעותית והגברת השקיפות בהשוואה למערכות המסורתיות.

בליבת הטכנולוגיה עומד ה-XRP Ledger (XRPL) – ספר חשבונות מבוזר ומהיר– והמטבע הדיגיטלי המקורי שלו, XRP. במסגרת Ripple Payments, ‏XRP משמש כ"מטבע גישור"ניטרלי (bridge currency). הוא מאפשר המרה מיידית בין מטבעות פיאט שונים, מייתר את הצורך בחשבונות נפרדים יקרים ומורכבים שנדרשים בבנקאות המסורתית, ובכך מפחית חיכוך ועלויות בעסקאות חוצות גבולות.

 

מאות מוסדות פיננסיים ברחבי העולם כבר אימצו פתרונות מבוססי ריפל. דוגמה בולטת לשותפות אסטרטגית היא עם ענקית השירותים הפיננסיים היפנית SBI Holdings, אשר באמצעות המיזם המשותף SBI Ripple Asia, פועלת להרחבת השימוש בטכנולוגיה של ריפל באזור אסיה-פסיפיק.

בנוסף, חשוב להכיר בכך שה-XRPLedger הוא טכנולוגיה פתוחה בפני עצמה, עם קהילת מפתחים המרחיבה את השימוש בו לתחומים נוספים כגון מטבעות דיגיטליים של בנקיםמרכזיים (CBDCs), טוקניזציה של נכסים ועוד,מעבר לפתרונות התשלומים של חברת ריפל.

קישורים:

אתר ריפל

‍הדף הלבן

ריפל מול XRP

ראשית, חשוב להבחין כי ריפל (Ripple) היא חברת טכנולוגיה פיננסית אמריקאית פרטית, המתמקדת בפיתוח תוכנה ורשתות תשלומים עבור בנקים ומוסדות פיננסיים ברחבי העולם. לעומת זאת, XRP הוא נכס דיגיטלי (מטבע קריפטוגרפי) עצמאי בעל קוד פתוח, הפועל על גבי ה-XRP Ledger – טכנולוגיית בלוקצ'יין מבוזרת שפותחה עוד לפני הקמת חברת ריפל. ההבחנה המרכזית היא שריפל היא התאגיד, בעוד XRP הוא המטבע הדיגיטלי. למרות שהם נפרדים, הקשר ביניהם נוצר מכיוון שריפל משתמשת ב-XRP, במיוחד במסגרת פתרון ה-Ripple Payments שלה, כדי לספק את פונקציית הנזילות לפי דרישה שבעבר מותגה כ-ODL (on-demand liquidity). קשר זה נטוע בהיסטוריה המשותפת, שכן מייסדי ריפל היו מעורבים ביצירת ה-XRP Ledger, והחברה קיבלה לידיה חלק ניכר מאספקת ה-XRP הראשונית. לכן, בעוד ההצלחה העסקית של ריפל תלויה במכירת התוכנה והשירותים שלה, ערכו ותועלתו של XRP קשורים לאימוץ ושימוש בטכנולוגיית ה-XRP Ledger עצמה, בין אם על ידי ריפל ובין אם על ידי גורמים אחרים.

Ripple vs. SWIFT

בעולם התשלומים הבינלאומיים, רשת SWIFT היא השחקן הדומיננטי מזה עשורים רבים. עם זאת, הטכנולוגיה שמציעה חברת ריפל, ובפרט השימוש במטבע הדיגיטלי XRP, מציבה אתגר וחלופה למערכת הקיימת. לכן, נערכת לעיתים קרובות השוואה בין שתי המערכות כפתרונות להעברת כספים חוצת גבולות.

 

להלן השוואה מפורטת:


אופן תפקוד:

רשת SWIFT משמשת בעיקר כרשת מסרים מאובטחת להעברת הוראות תשלום בין בנקים, ואינה מעבירה כסף ישירות אלא מסתמכת על מערך חשבונות קורספונדנטיים (נוסטרו/ווסטרו).

לעומת זאת, ריפל (XRP) מציעה גישה שונה, כאשר המטבע XRP ב-XRP Ledger (XRPL) משמש כמטבע גישור להעברת ערך ישירה (דרך פתרונות כמו ODL), במטרה לייעל את התהליך, לייתר לעיתים את חשבונות הנוסטרו/ווסטרו, ובסופו של דבר לשדרג או להחליף את SWIFT.

מהירות עסקה:

תהליך סליקת עסקה מלא דרך SWIFT אורך בדרך כלל בין יום לחמישה ימי עסקים, אם כי יוזמות כמו SWIFT gpi שיפרו זאת במקרים מסוימים. בניגוד לכך, עסקאות ב-XRP Ledger מגיעות לסליקה סופית תוך 3-5 שניות בלבד, מה שמציע יתרון מהירות משמעותי ביותר.

עלות עסקה:

עסקאות SWIFT עלולות להיות כרוכות בעלויות גבוהות יחסית בשל עמלות הנגבות על ידי בנקים מתווכים והמרות מטבע. לעומתן, עמלת העסקה הבסיסית ברשת ה-XRPL היא זניחה (חלקיקי סנט, כאשר ה-XRP המשמש לעמלה נשרף), ופתרונות RippleNet שואפים להוזיל משמעותית את העלות הכוללת של ההעברה על ידי צמצום מתווכים ושיפור היעילות התפעולית לבנקים.

רשת וטכנולוגיה:

SWIFT מפעילה רשת מסרים ותיקה ומאובטחת המחברת למעלה מ-11,000 מוסדות פיננסיים ברחבי העולם. ריפל, לעומתה, מבוססת על טכנולוגיית בלוקצ'יין (ה-XRP Ledger) המנוהלת בקונצנזוס על ידי מאמתים, ועליה פועלת רשת התשלומים של החברה (RippleNet) המשתמשת ב-XRPL וב-XRP.

אימוץ ומשתמשי יעד:

SWIFT נהנית מאימוץ כמעט אוניברסלי בקרב בנקים גלובליים. ריפל מתמקדת גם היא במוסדות פיננסיים וספקי תשלום, כאשר רשת RippleNet שלה נמצאת בצמיחה (עם מאות משתמשים), אך השימוש הספציפי ב-XRP (דרך פתרון ODL) עדיין מרוכז יותר במסדרונות תשלום מסוימים ותלוי בשותפים המספקים נזילות.

שקיפות

מערכת SWIFT לא תמיד מספקת שקיפות מלאה לגבי העמלות הסופיות או סטטוס ההעברה בזמן אמת לאורך כל הדרך. לעומת זאת, טכנולוגיית הבלוקצ'יין של ריפל מאפשרת מעקב אחר עסקאות בזמן אמת ומציעה פוטנציאל למבנה עמלות ברור ושקוף יותר.

התאמה לשינויים

בעוד SWIFT הציגה לאחרונה את יוזמת Global Payments Innovation (GPI) כדי לשפר את מהירות העסקאות והשקיפות שלה, היא עדיין מסתמכת על תשתית בת עשרות שנים. לעומת זאת, הפתרון המבוסס על בלוקצ'יין של Ripple הוא יותר מסתגל וניתן להרחבה, ומאפשר לו להתפתח עם הנוף הפיננסי המשתנה במהירות.

אתגרים ומבט לעתיד

עם סיומו של המאבק המשפטי המרכזי בין ריפל לרשות ניירות ערך (SEC) בארה"ב באמצעות הסדר פשרה בתחילת 2025, הוסרה אי-ודאות רגולטורית משמעותית שפגעה בפרויקט לאורך שנים (מאז סוף 2020) והשפיעה רבות על ביצועי השוק וקצב האימוץ של XRP, במיוחד בארה"ב. הסדר זה, שכלל קנס מופחת והסרת ערעורים הדדית, מהווה נקודת מפנה חשובה עבור החברה והנכס הדיגיטלי.

למרות זאת, גם לאחר הסרת המכשול המשפטי המרכזי בארה"ב, ריפל ו-XRP עדיין ניצבים בפני אתגרים. האתגר המרכזי כעת הוא הגברת האימוץ בפועל של XRP ופתרונות ריפל (כמו Ripple Payments/ODL) בקנה מידה רחב, וזאת אל מול תחרות גוברת מצד טכנולוגיות תשלום חלופיות (כגון Stablecoins, רשתות בלוקצ'יין מהירות אחרות, ואף מערכות מסורתיות משופרות). בנוסף, שאלת מידת הביזור של ה-XRP Ledger והתפיסה שלו בקרב קהילת הקריפטו הרחבה – לאור הקשר ההדוק עם המערכת הבנקאית והשפעתה ההיסטורית של ריפל – נותרה בעינה כנקודת מחלוקת או ביקורת. כמו כן, הסביבה הרגולטורית הגלובלית מחוץ לארה"ב ממשיכה להתפתח ועשויה להציב אתגרים או הזדמנויות חדשות שישפיעו על עתיד הפרויקט.

מנגנון הפעולה של ריפל/XRP

המערכת האקולוגית של ריפל ו-XRP נועדה לאפשר העברות כספים בינלאומיות מהירות, זולות ובטוחות. היא מורכבת ממספר מרכיבים מרכזיים הפועלים יחד להשגת מטרה זו:

הבסיס הטכנולוגי: XRP Ledger (XRPL)

התשתית הטכנולוגית של המערכת היא ה-XRP Ledger (XRPL), בלוקצ'יין (ספר חשבונות מבוזר) בקוד פתוח המתוחזק על ידי קהילה גלובלית. הוא ייחודי בכך שהוא משתמש במנגנון הסכמה (קונצנזוס) בשם RPCA, השונה ממנגנוני כרייה או החזקה, ומאפשר אישור סופי של עסקאות תוך 3-5 שניות בלבד. בנוסף למהירות, ה-XRPL גם יעיל מאוד אנרגטית, וצריכת החשמל שלו זניחה בהשוואה לרשתות אחרות, מה שהופך אותו למתאים במיוחד לעיבוד מספר רב של תשלומים במהירות ובעלות נמוכה.

הנכס הדיגיטלי: המטבע XRP

הנכס הדיגיטלי המרכזי הפועל על גבי ה-XRPL הוא המטבע XRP. עם השקת הרשת נוצרו מראש 100 מיליארד יחידות XRP, וזו הכמות המקסימלית שאי פעם תתקיים. בפתרונות התשלום שמציעה חברת ריפל, תפקידו המרכזי של XRP הוא לשמש כ"מטבע גישור" ניטרלי ויעיל. הוא מאפשר המרה מהירה וזולה בין מטבעות פיאט שונים, ובכך מקל על העברות כספים בינלאומיות ומספק נזילות לפי דרישה.

הרשת והשירות למוסדות- RippleNet ו-RipplePayments

חברת ריפל פיתחה את RippleNet, רשת גלובלית המקשרת בין מוסדות פיננסיים כמו בנקים וספקי תשלומים. השירות המרכזי ברשת זו, הממנף את טכנולוגיית ה-XRPL ואת מטבע ה-XRP, הוא Ripple Payments (שנקרא בעבר On-Demand Liquidity או ODL). שירות זה מאפשר למוסדות פיננסיים לקבל נזילות מיידית להעברות בינלאומיות על ידי שימוש ב-XRP כגשר, במקום להחזיק הון יקר בחשבונות נוסטרו במטבעות זרים. שיטה זו מוזילה עלויות תפעול ומשפרת את יעילות השימוש בהון עבור המוסדות.

 פרוטוקולInterledger (ILP)

מרכיב נוסף שפותח בזיקה לריפל (אם כי פועל כפרוטוקול פתוח ועצמאי) הוא פרוטוקול Interledger (ILP). מטרתו של ILP היא לאפשר תקשורת והעברת ערך חלקה בין רשתות תשלום וספרי חשבונות שונים – לא רק ה-XRP Ledger. בדומה לאופן שבו פרוטוקולי האינטרנט מאפשרים לרשתות מחשבים שונות לתקשר, ILP שואף ליצור "אינטרנט של ערך" (Internet of Value) שבו ניתן לשלוח תשלומים דרך רשתות מגוונות (בלוקצ'יינים שונים, מערכות בנקאיות מסורתיות וכו') בצורה סטנדרטיתויעילה, מבלי שכל הרשתות יצטרכו להסתמך על מערכת מרכזית אחת או על אותו ספרחשבונות.

מנגנון הקונצנזוס של ה-XRP Ledger (RPCA)

מנגנון הקונצנזוס של ה-XRPLedger, המכונה RPCA או XRP LCP, פועל באופן ייחודי השונה מהותית מ-Proof-of-Work (PoW) ו-Proof-of-Stake (PoS). הוא מבוסס על תהליך הצבעה איטרטיבי בין מאמתים (Validators). מאמתים אלו נבחרים על ידי כל משתתף ברשת לרשימת אמון אישית (Unique Node List - UNL), והם הגורמים האחראים על אישור העסקאות והגעה להסכמה משותפת לגבי מצב ספר החשבונות.

שלב ראשון - איסוף עסקאות מועמדות:

כאשר עסקה חדשה מוגשת לרשת ה-XRP Ledger, היא מופצת בין השרתים. כל שרת אוסף את העסקאות הללו לתוך 'לדג'ר פתוח' מקומי – מעין מרחב עבודה זמני. שלב זה, שמשכו מנוהל על ידי פרמטרים מסוימים בפרוטוקול, מאפשר לעסקאות להתפשט ברשת ולהגיע לחלק ניכר מהמאמתים לפני שמתחיל תהליך ההסכמה הפעיל.

שלב שני - בניית הקונצנזוס:

לאחר שנאספו עסקאות, כל שרת מאמת (Validator) "סוגר" את הלדג'ר הפתוח שלו ומתחיל את שלב בניית הקונצנזוס הפעיל. בשלב זה, כל מאמת יוצר 'הצעה' (proposal) ראשונית – קבוצה של עסקאות מהלדג'ר הפתוח שהוא מאמין שתקפות וצריכות להיכלל בלדג'ר הבא. המאמת משדר הצעה זו למאמתים האחרים ברשימת האמון שלו (UNL). אז מתחיל תהליך איטרטיבי של השוואת הצעות: כל מאמת בוחן את ההצעות שקיבל מעמיתיו המהימנים, מזהה עסקאות שנמצאות במחלוקת (כלומר, מופיעות בחלק מההצעות ולא באחרות), ומעדכן את ההצעה שלו בסבבים הבאים בהתאם לרמת התמיכה שהוא רואה לאותה עסקה בקרב ה-UNL שלו. כדי להבטיח התכנסות להסכמה, רף התמיכה הנדרש כדי להשאיר עסקה שנויה במחלוקת בהצעה עולה בהדרגה מסבב לסבב (למשל, מ-50% ל-60% ויותר). התהליך מסתיים כאשר מושג קונצנזוס – כלומר, כאשר רוב מיוחס של מעל 80% מהמאמתים ברשימת ה-UNL של השרת מסכימים על אותה קבוצת עסקאות בדיוק.

שלב שלישי – יישום ואימות סופי:

בשלב הזה, המאמתים שולחים זה לזה הודעות כדי לאשר סופית את קבוצת העסקאות שעליה הסכימו.

כל מאמת מחזיק רשימה אישית של מאמתים אחרים שהוא סומך עליהם במיוחד. רשימה זו נקראת UNL (Unique Node List - רשימת צמתים ייחודית). ה-UNL היא בעצם רשימת ה"חברים" שכל מאמת סומך על דעתם כדי להגיע להסכמה כללית (קונצנזוס).

כדי לוודא שעסקה מסוימת אכן תקינה ומוסכמת על כולם, כל מאמת בודק את הודעות האישור שהוא מקבל מהמאמתים האחרים שנמצאים ברשימת ה-UNL שלו. הוא צריך לראות שרוב גדול מאוד (בדרך כלל, לפחות 80%) מהמאמתים שהוא סומך עליהם מסכימים שהעסקה תקינה.

  • אם הושג רוב של 80%: המאמת מחשיב את העסקה כמאושרת סופית ומוסיף אותה לפנקס החשבונות המשותף (הלדג'ר).
  • אם לא הושג רוב כזה: המאמת מתעלם מהעסקה והיא לא תיכנס לפנקס החשבונות.

חששות הביזור ברשת XRP

כיום, רוב המאמתים אינם מופעלים ישירות על ידי חברת ריפל (Ripple), בניגוד לעבר אז הפעילה מעל 80% מהם. עם זאת, הנקודה שמעוררת דאגה אצל חלק מהאנשים היא שחברת ריפל היא זו שקובעת מי יכול להיכלל ברשימות ה-UNL המומלצות הראשוניות. החשש הנובע מכך הוא שאם ריפל קובעת מי נחשב מאמת מהימן שהאחרים צריכים להקשיב לו, הדבר מעניק לה סוג של שליטה או השפעה חזקה על הרשת ועל אישור העסקאות, גם אם היא לא מפעילה את רוב המאמתים בפועל.

ייסוד החברה והמייסדים

ריפל, שנקראה במקור OpenCoin, הוקמה בשנת 2012 על ידי כריס לארסן וג'ד מק'קאלב. שניהם הגיעו עם ניסיון עשיר ומבוסס בתחומי הטכנולוגיה והפיננסים עוד לפני הקמת ריפל. כריס לארסן, יזם סדרתי המתמחה בטכנולוגיה פיננסית (פינטק), ייסד בעברו את E-Loan, פלטפורמת הלוואות משכנתא מקוונת חלוצית, ולאחר מכן את Prosper Marketplace, פלטפורמה להלוואות בין עמיתים (P2P). הניסיון הרב שלו בבניית והצמחת חברות שירותים פיננסיים היווה בסיס חשוב לתפקידו בפיתוח ריפל. ג'ד מק'קאלב, מתכנת ויזם מוכר הידב בתרומותיו לעולם הנכסים הדיגיטליים, הקים לפני ריפל את בורסת הביטקוין המפורסמת Mt. Gox, שהייתה הגדולה בעולם בזמנה לפני קריסתה. לאחר שעזב את ריפל בשנת 2013, הוא המשיך והקים את Stellar, רשת בולטת נוספת לנכסים דיגיטליים ותשלומים.

המשקיעים המוקדמים של ריפל כללו חברות הון סיכון וחברות טכנולוגיה משפיעות. כמה מהמשקיעים המוקדמים הבולטים היו Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners, Google Ventures, IDG Capital Partners ו-Santander InnoVentures.

ריפל לא ערכה הנפקת מטבעות ראשונית (ICO) כמו פרויקטים רבים אחרים של בלוקצ'יין. במקום זאת, היא גייסה כספים באמצעות סדרה של השקעות הון סיכון, בהיקף כולל של למעלה מ-90 מיליון דולר לאורך ההיסטוריה שלה. ריפל השתמשה בכספים אלה כדי לפתח את הטכנולוגיה שלה, להרחיב את הרשת שלה שותפים, ולקדם את אימוץ המוצרים והשירותים שלה ברחבי העולם.

Ripple החלה את דרכה בפיתוח פרוטוקול Ripple Transaction Protocol (RTXP) ויצירת המטבע הדיגיטלי המקורי, XRP. המטרה העיקרית הייתה לאפשר תשלומים גלובליים מהירים, מאובטחים וחסכוניים על ידי מינוף טכנולוגיית הבלוקצ'יין. בשנת 2013, OpenCoin שינתה את שמה ל-Ripple Labs Inc מה שמשקף את ההתמקדות של החברה בפרוטוקול התשלום Ripple. תחת השם החדש הזה, החברה המשיכה לפתח את הטכנולוגיה שלה וליצור שותפויות עם מוסדות פיננסיים. במהלך השנים, ריפל התפתחה והתאימה לצרכי האקוסיסטם הפיננסי העולמי.

החברה מיתגה את עצמה מחדש כ-Ripple ב-2015, והוציאה את "Labs" משמה. עם השינוי הזה, ריפל חיזקה את מעמדה כשחקנית מרכזית בעולם פתרונות התשלום מבוססי בלוקצ'יין.

יזמי הפרויקט - כריס לארסן וג'ד מק'קאלב

המטבע XRP – שימושים, ביקש, היצע

Ripple מציעה שירות למוסדות פיננסיים על ידי מתן דרך לעבד תשלומים חוצי גבולות בצורה מהירה, זולה ומאובטחת.

XRP, המטבע הדיגיטלי המפעיל את XRP Ledger, ממלא תפקיד מכריע ברשת התשלומים הגלובלית של Ripple. הבנת הטוקונומיקס (כלכלת המטבע) של XRP חיונית לתפיסת הגורמים המשפיעים על הערך, ההיצע והביקוש שלו.

המספר המרבי של מטבעות XRP מוגבל ל-100 מיליארד.

מקורות ההיצע של XRP

היצע במחזור:

אלו מטבעות ה-XRP הזמינים כעת לקנייה, מכירה ומסחר חופשי בשוק הפתוח. נכון לאפריל 2025, כמות זו עומדת על כ-58 מיליארד XRP (המספר המדויק משתנה), והיא גדלה בהדרגה מדי חודש כתוצאה משחרור מבוקר של מטבעות המוחזקים בנאמנות על ידי חברת ריפל

מטבעות בנאמנות (Escrow):

חלק גדול ממטבעות ה-XRP (כ-42-45 מיליארד כיום) מוחזקים על ידי חברת ריפל בחשבונות נאמנות מיוחדים עם מנגנון שחרור קבוע מראש. מטרת הנאמנות היא לשחרר את המטבעות לשוק באופן הדרגתי ומבוקר (מיליארד XRP הופכים זמינים לשחרור כל חודש, ומה שלא מנוצל חוזר לנאמנות מאוחרת יותר), כדי למנוע הצפה פתאומית ולהגביר את הוודאות בשוק.

אחזקות החברה והמייסדים:

חברת ריפל עצמה מחזיקה בכמות מסוימת של XRP (שמקורה ב-80 מיליארד שקיבלה בתחילה) למימון פעילות שוטפת, פיתוח, שותפויות והשקעות. יש להבדיל זאת מ-20 מיליארד ה-XRP שהוקצו במקור למייסדי הפרויקט (ולא לחברה), אשר חלקם נמכרו על ידם לאורך השנים.

למה אנשים וגופים רוצים לקנות XRP? (מקורות הביקוש)

חברת ריפל מציעה שירות בשם On-Demand Liquidity (ODL) שמאפשר לבנקים וחברות פיננסיות להעביר כסף בין מדינות בצורה יעילה יותר. במקום להשתמש במערכות בנקאיות מסורתיות שיכולות להיות איטיות ויקרות, הם יכולים להשתמש ב-XRP כ"גשר" זמני: להמיר את הכסף המקומי ל-XRP, לשלוח אותו מיידית, ולהמיר אותו חזרה למטבע המקומי ביעד. חברות שמשתמשות בשירות הזה צריכות לקנות XRP כדי לבצע את ההעברות, וזה יוצר ביקוש למטבע.

מסחר וספקולציות

כמו מניות או מטבעות קריפטו אחרים, גם XRP נסחר בבורסות דיגיטליות. אנשים ומשקיעים קונים XRP בתקווה שמחירו יעלה והם יוכלו למכור אותו בעתיד ברווח. עצם הקנייה הזו, מתוך ציפייה לעליית ערך, היא מקור ביקוש חשוב בפני עצמו.

עניין מצד בנקים ומוסדות פיננסיים

ככל שחברת ריפל יוצרת יותר שותפויות עם בנקים וגופים פיננסיים גדולים, כך גדל העניין שלהם ב-XRP לא רק ככלי טכני להעברות, אלא גם כנכס דיגיטלי בעל פוטנציאל. גופים אלו עשויים לרכוש ולהחזיק XRP לטווח ארוך כחלק מהאסטרטגיה שלהם או מתוך אמונה בעתיד הטכנולוגיה, ובכך הם מוסיפים לביקוש הכולל למטבע.

מנגנון ה"שריפה"

בכל פעם שמתבצעת פעולה כלשהי ברשת של XRP (ה-XRP Ledger), כמו העברת מטבעות או שינוי הגדרות בחשבון, נדרש תשלום עמלה קטנה מאוד. המטרה העיקרית של עמלה זו היא למנוע הצפה של הרשת בעסקאות ספאם או פעולות זדוניות. הייחוד של מנגנון העמלות ב-XRP הוא שהעמלה הזו, שמשולמת תמיד ב-XRP, אינה הולכת לאף אחד – לא ל"כורים" ולא לחברת ריפל. במקום זאת, היא "נשרפת", כלומר מושמדת ומוסרת לצמיתות מהמחזור.

התוצאה היא שכל פעולה ברשת מקטינה, באופן זעיר אך קבוע, את הכמות הכוללת של מטבעות XRP שקיימים בעולם. חשוב להדגיש שכמות ה-XRP שנשרפת בכל עסקה היא מינימלית ביותר (לרוב מדובר בחלקיקי סנט בודדים), ולכן ההשפעה המצטברת של מנגנון השריפה על כמות ה-XRP הכוללת היא הדרגתית מאוד וזניחה בטווח הקצר והבינוני.

מתחרים

בעוד ריפל (Ripple) ביססה את עצמה כשחקנית מרכזית המציעה חלופה למערכות תשלום מסורתיות, היא פועלת בשוק תחרותי ודינמי. מספר פרויקטים חדשניים שואפים גם הם לחולל מהפכה בתחום הפיננסי הגלובלי. שתיים מהמתחרות הבולטות הן:

סטלר: (Stellar - XLM)

פרויקט זה הוקם על ידי ג'ד מק'קאלב, ממייסדי ריפל לשעבר, ולכן אין זה מפתיע שיש קווי דמיון בין השניים. גם סטלר שואפת לאפשר תשלומים בינלאומיים מהירים וזולים. עם זאת, קיים הבדל מהותי במיקוד: בעוד ריפל מכוונת בעיקר לשיתופי פעולה עם בנקים ומוסדות פיננסיים גדולים, סטלר שמה דגש על הנגשת שירותים פיננסיים לאוכלוסיות שאינן מקבלות שירות בנקאי מספק (unbanked/underbanked), ומציעה גישה רחבה והוליסטית יותר. מבחינת יכולות טכנולוגיות כמו מהירות ועמלות, הפלטפורמות דומות למדי, אך קהלי היעד שלהן שונים.

R3 קורדה (R3 Corda)

זו אינה חברה בודדת אלא קונסורציום (שותפות) רחב הכולל מאות מוסדות פיננסיים וחברות, המשתפים פעולה לפיתוח פתרונות בלוקצ'יין המותאמים לעולם העסקי והארגוני. פלטפורמת הבלוקצ'יין שלהם, Corda, מתוכננת במיוחד לספק סביבה מאובטחת, פרטית ובעלת יכולת הרחבה (scalable) לביצוע עסקאות מורכבות בין חברי הרשת. יוזמת R3 צברה אחיזה משמעותית במגזר הפיננסי, ובנקים רבים בוחנים את השימוש ב-Corda עבור תשלומים בינלאומיים ויישומים פיננסיים נוספים.

חשוב לזכור שמעבר למתחרות ישירות אלו, שדה התחרות רחב יותר וכולל גם פתרונות כמו מטבעות יציבים (Stablecoins), המציעים יציבות מחיר, ופרויקטים של מטבעות דיגיטליים המונפקים על ידי בנקים מרכזיים (CBDCs), שעשויים לשנות את כללי המשחק בעתיד. אופי התחרות משתנה ותלוי ביישום הספציפי ובקהל היעד.

וייחודיות ריפל בשוק התחרותי

בהשוואה למתחרותיה, ריפל מציגה מספר מאפיינים ויתרונות ייחודיים:

נזילות לפי דרישה (ODL) ושימוש

שירות הדגל של ריפל, ODL, משתמש במטבע XRP כ"גשר" להעברת ערך מיידית בין מטבעות שונים. הדבר מאפשר סליקה כמעט מיידית של תשלומים בינלאומיים ומייתר את הצורך המסורתי של בנקים להחזיק חשבונות יקרים במטבעות זרים (חשבונות נוסטרו/ווסטרו) בכל רחבי העולם. בכך, ODL מפחית עלויות ומורכבות תפעולית עבור המוסדות המשתמשים בו. פתרון זה, הממנף נכס דיגיטלי ייעודי (XRP) לסליקה מיידית, נחשב לייחודי בהשוואה למודלים של סטלר או R3 Corda.

רשת שותפים ענפה (RippleNet)

ריפל השקיעה רבות בבניית רשת גלובלית (RippleNet) הכוללת מאות בנקים, ספקי שירותי תשלום וחברות טכנולוגיה. רשת ענפה זו מקלה על צירוף לקוחות חדשים ומאיצה את אימוץ הפתרונות של ריפל, ומהווה יתרון תחרותי משמעותי בזכות "אפקט הרשת" שהיא יוצרת.

חששות ואתגרים מרכזיים

לצד הפוטנציאל וההתלהבות סביב ריפל, חשוב להכיר גם באתגרים ובחששות שעדיין רלוונטיים לפרויקט. בעבר, האתגר המשפטי המרכזי היה המאבק המתמשך בארה"ב מול רשות ניירות הערך (SEC), שטענה כי XRP הוא נייר ערך לא רשום ויצרה אי-ודאות משמעותית בשוק. פסיקה מרכזית בתיק מיולי 2023 הביאה לבהירות רבה יותר, כאשר בית המשפט קבע כי מכירות XRP למשקיעים פרטיים דרך בורסות אינן מהוות עסקת ניירות ערך, בעוד שמכירות ישירות למוסדות כן נחשבו לכאלה. מאז, נראה כי הפרק המרכזי של התביעה הגיע לסיומו, עם הסדרים או פסיקות סופיות לגבי הקנסות והסעדים הקשורים למכירות המוסדיות. בכך הוסרה עננת אי-הוודאות המשמעותית שאפפה את המסחר ב-XRP בארה"ב, אם כי ההשלכות ארוכות הטווח של הפסיקה על התעשייה כולה עדיין מתבררות. לצד הסוגיה הרגולטורית שהתבהרה במידה רבה, עדיין קיימים חששות לגבי מידת הריכוזיות הנתפסת ברשת XRP Ledger; מבקרים מצביעים על מנגנון הקונצנזוס, הנשען על קבוצה נבחרת של מאמתים, כפחות מבוזר מפלטפורמות אחרות. לבסוף, ריפל ממשיכה לפעול בסביבה תחרותית עזה מול פתרונות בלוקצ'יין חדשים ומערכות מסורתיות, ויכולתה לחדש ולהגדיל את נתח השוק שלה נותרה חיונית.

לסיכום

ריפל (Ripple) והנכס הדיגיטלי XRP ממשיכים להיות גורמים מרכזיים וייחודיים בעולם הפיננסי הדיגיטלי של 2025. החברה בחרה בדרך ייחודית של שיתוף פעולה עם המערכת הבנקאית במטרה לייעל אותה, במיוחד בתחום התשלומים הבינלאומיים, באמצעות טכנולוגיית ה-XRP Ledger המהירה והחסכונית והשימוש ב-XRP כמטבע גישור בפתרונות כמו Ripple Payments . ריפל הוכיחה יכולת טכנולוגית, בנתה רשת שותפים גלובלית (RippleNet) וזכתה לאמונם של מוסדות פיננסיים רבים.

עם זאת, ולמרות סיום הפרק המרכזי במאבק המשפטי מול ה-SEC שהסיר עננת אי-ודאות משמעותית, הפרויקט עדיין ניצב בפני אתגרים לא מבוטלים. אלה כוללים תחרות עזה מצד פתרונות תשלום מסורתיים וחדשניים (כמו Stablecoins ו-CBDCs), חששות מתמשכים לגבי מידת הביזור הנתפסת של רשת ה-XRP Ledger, והצורך הקריטי להרחיב את האימוץ הממשי של XRP עצמו בקנה מידה רחב יותר.

בסופו של דבר, עתידם של ריפל ו-XRP בשנת 2025 ואילך תלוי ביכולתם למנף את יתרונותיהם הטכנולוגיים והעסקיים המוכחים כדי להתגבר על האתגרים הללו. הצלחתם להמשיך ולצמוח בנוף הפיננסי המשתנה במהירות תקבע אם יהפכו לשחקן חיוני עוד יותר בתשתיות התשלומים של המחר.

דיסקליימר
החברה בעלת אישור המשך עיסוק מספר 57505 למתן שירות בנכס פיננסי מכוח בקשה לרישיון למתן שירות בנכס פיננסי לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. החברה אינה בעלת רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור באתר משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור באתר משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במטבעות וירטואליים ו/או במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי. השקעה במטבעות וירטואליים הינה מסוכנת ועשויה לגרום להפסד של מלוא ההשקעה. תחום המטבעות הווירטואליים  כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות.