בשנים האחרונות צמח שוק ההשקעה והמסחר בקריפטו בעשרות מונים, והפך לתעשייה שמגלגלת מיליארדים רבים מדי שנה. אמנם, ביחס למדינות אחרות בעולם לקח לישראלים זמן להתעורר, אך כיום רבים בארץ מחזיקים במטבעות דיגיטליים כהשקעה ארוכת טווח, ויש גם המבצעים מסחר בקריפטו דרך זירות מסחר מקומיות ובינלאומיות. אם אתם שוקלים לעשות את הצעדים הראשונים שלכם ומבקשים לדעת איך להשקיע במטבעות וירטואליים, כדאי שתקראו את המדריך הבא.
מטבעות דיגיטליים הם מטבעות מבוזרים המבוססים על טכנולוגיית בלוקצ'יין, ואינם נשלטים על ידי גורם מרכזי. לדוגמה, ביטקוין ואתריום הם שני המטבעות הדיגיטליים הפופולריים ביותר, אך ישנם אלפי מטבעות אחרים המתאימים למטרות שונות, כמו גיימינג ו- WEB 3.0.
בלוקצ'יין (Blockchain): טכנולוגיה שמאפשרת רישום והעברת נתונים בצורה מבוזרת ומאובטחת. כל עסקה נרשמת בבלוק ונקשרת לבלוקים קודמים ליצירת שרשרת נתונים שקופה ובלתי ניתנת לשינוי.
ביטקוין (Bitcoin): המטבע הדיגיטלי הראשון והפופולרי ביותר, שנוצר בשנת 2009 על ידי דמות אנונימית בשם סטושי נאקאמוטו. הוא מבוסס על טכנולוגיית הבלוקצ'יין ומיועד לשמש כאמצעי תשלום דיגיטלי מבוזר.
ארנק דיגיטלי (Digital Wallet): תוכנה או חומרה שמאפשרת אחסון, קבלה ושליחה של מטבעות דיגיטליים. הארנק מחזיק את מפתחות הגישה הפרטיים למטבעות הדיגיטליים של המשתמש.
השקעה מול מסחר: השקעה מתבצעת מתוך ראייה ארוכת טווח, בעוד מסחר כולל קנייה ומכירה תכופה על פי תנודות שוק.
שוקי המטבעות הקריפטו פועלים באופן שונה ממניות. בניגוד למטבעות רגילים, המטבע הקריפטוגרפי אינו מגובה על ידי ממשלה או רשות מרכזית והוא מבוזר. ערכו נקבע על ידי רשת מחשבים עולמית (ביקוש והיצע בשוק). ניתן לקנות ולמכור מטבעות קריפטוגרפיים דרך חלפנים או זירות מסחר או בתי השקעות ולאחסן אותם בארנקים דיגיטליים מאובטחים.
המטבעות הדיגיטליים פועלים כרשומה דיגיטלית בבלוקצ'יין, שמשמש כרישום בעלות. כאשר משתמש שולח מטבעות לארנק דיגיטלי של משתמש אחר, העסקה מאומתת ומתווספת לבלוקצ'יין באמצעות תהליך הכרייה. הכרייה גם יוצרת מטבעות חדשים.
מינוף הוא שימוש בכספים מושאלים כדי להגדיל את כוח הקנייה שלכם בעסקאות. לדוגמה, אם יש לכם סכום מוגבל של מזומנים ואתם רוצים לבצע עסקה גדולה יותר, אתם יכולים להלוות כספים נוספים מפלטפורמת מסחר כמו Binance. מינוף מאפשר להכפיל את הרווחים הפוטנציאליים, אך הוא גם כרוך בסיכון גבוה בשל התנודתיות בשוק הקריפטו. חשוב להיות מודעים לרמת הסיכון שאתם לוקחים, מכיוון שדברים יכולים להשתבש אם המחיר יזוז נגדכם.
כדי להתחיל במסחר ממונף, עליכם להפקיד כספים לחשבון המסחר שלכם. בעת פתיחת פוזיציה, דרישת המרווח תלויה במינוף ובטחונות שאתם מכניסים. ככל שתשקיעו יותר בטחונות, הדרישה הראשונית תהיה גבוהה יותר. לדוגמה, אם תרצו להשקיע 1,000$ ב-Ethereum עם מינוף פי 10, תצטרכו להחזיק 100$ כבטחונות. במינוף פי 20, המרווח יהיה 50$. אם המחיר יעלה ב-20%, תרוויחו 2,000$. אם ירד ב-20%, תאבדו את כל ההשקעה. הסיכון כאן גבוה ורק ניהול נכון של הסיכון יאפשר לכם להצליח.
דוגמה למסחר ממונף:
נניח שאתם פותחים פוזיציית לונג של 10,000$ בביטקוין עם מינוף פי 10, כלומר תשתמשו ב-1,000$ כביטחון. אם המחיר יעלה ב-20%, תרוויחו 2,000$. אך אם המחיר ירד ב-20%, תפסידו 2,000$, מה שיגרום לאיבוד כל ההשקעה הראשונית שלכם. למעשה, ירידה של 10% בלבד תגרום לאיבוד כל ה-1,000$. לכן, חשוב לנהל סיכונים היטב ולצאת מהפוזיציות בזמן כדי לשרוד במסחר ממונף.
מי שמעוניין לסחור בקריפטו באופן עצמאי, יכול לעשות זאת דרך זירות מסחר מקומיות או בינלאומית. בזירות אל ניתן לסחור באמצעות פקודות של קנייה ומכירה הכרוכות בעמלות, וכן קיימות עמלות משיכה לארנק הדיגיטלי ומשיכת שקלים לחשבון הבנק. יש לציין כי בזירות מסחר בינלאומית (שאינן מקומיות), הקנייה כרוכה בתהליך בירוקרטי מורכב למדי. כמו כן, מאחר שהרגולציה בארץ אינה חלה על הזירות האלו, הסוחר עלול להיתקל בבעיה כאשר יבקש להפקיד את כספו בבנק ישראלי.
בכל מקרה, מי שרוצה לעבוד דרך זירות המסחר הללו, חייב להבין לעומק את הפעולות שהן מציעות. למשל, יש להבין מהי פקודת Market (קנייה או מכירה במחיר השוק הזמין), פקודת Limit (הגדרת מכירה או קנייה במחיר שנקבע מראש), פקודת Stop-loss ( הגדרת מחיר מינימום מראש להגבלת הפסדים), ופקודת Take Profit (הגדרת מחר שבו יוצאים מהפוזיציה ולוקחים את הרווח). כמובן, יש גם להבין היטב את הגרפים והנרות היפנים, כיצד לקרוא אותם ולהשתמש במידע לצורכי מסחר, ויש גם לקחת בחשבון את העמלות, את המיסוי, וכל זאת עוד לפני שדיברנו על היכרות מעולה עם שוק המטבעות הדיגיטלים.
על כן, אם אין לכם רקע רציני בנושא, ההמלצה החמה היא לא להתחיל לסחור עצמאית לפני שתעברו לכל הפחות קורס מקצועי אחד. אין זה סוד שמרבית הסוחרים המתחילים מפסידים כספים, במיוחד בשוק הקריפטו התנודתי. לכן, שאלו את עצמכם אם יש לכם את אורך הרוח, את הכיס הכלכלי העמוק מספיק, את הזמן להשקיע בלימוד ממושך, את הזמן לעסוק במסחר המצריך יד קבועה על הדופק, את השליטה הרגשית, את ההבנה כיצד שומרים פיזור סיכונים נכון ובונים אסטרטגיה מוגדרת, וכדומה.
תעודות הספוט ETF שהונפקו לאחרונה על הביטקוין מאפשרות מסחר והשקעה בביטקוין בבורסה האמריקאית. זהו פתרון זול יחסית ופשוט מבחינת רגולציה ותפעול. התעודות המוכרות ביותר הן: IBIT, GBTC, ו-BTCO. החיסרון הוא שניתן לסחור רק בביטקוין ולא במטבעות נוספים.
אפשרות נוספת היא לעבוד עם בית השקעות לנכסים דיגיטליים, כמו פרוקסיביט, שהוא הראשון בישראל בתחום. כאן הדברים פשוטים בהרבה: אין צורך ברכישת ידע מעמיק, בהשקעת זמן או בביצוע פעולות שוטפות מצדכם, וגם אין צורך בארנק דיגיטלי. למעשה, מי שמבצע את המסחר הוא צוות המומחים שלנו דרך מספר מסלולי השקעה לבחירה, ממש כפי שקורה בבתי ההשקעות המסורתיים בשוק ההון. אנו שומרים ומנהלים את המטבעות שלכם, בעת משיכות מבצעים את ההמרה ואת ניכוי המס, ולמעשה מספקים מעטפת שלמה לכל המעוניין להפיק רווחים משוק הקריפטו.
המסלולים הייחודיים שבנינו נועדו להתאים להעדפות הסיכון/תשואה של כל משקיע, ומתחלקים בעיקרון לשניים. המסלולים המנוהלים הינם גמישים יותר על פי תנודות השוק (שוב, אנו מבצעים את ההשקעות על פי האסטרטגיה והמדיניות של פרוקסיביט), ואילו מסלולי marketcap מתעדכנים בכל תחילת חודש בהתאם לתנודות השוק.
מסחר בקריפטו הוא אחד המקצועות התחרותיים ביותר כיום, ודורש למידה מתמדת כדי להבין את הדינמיקה של השוק. גישה נפוצה למסחר במטבעות דיגיטליים היא שימוש באינדיקטורים, כלים אנליטיים המספקים תובנות על השוק באמצעות נתונים היסטוריים וסטטיסטיים.
אינדיקטור למסחר הוא כלי אנליטי המשמש לניתוח השוק וזיהוי נקודות כניסה ויציאה אופטימליות. הם מבוססים על נתונים היסטוריים כגון מחירים ונפחי מסחר.
אינדיקטורים מבצעים חישובים מתמטיים על נתוני השוק ומציגים אותם בצורה גרפית או נומרית. זה מאפשר לזהות מגמות ודפוסים. נהוג לחלק אינדיקטורים לשתי קטגוריות: טרנד ומתנדים.
ממוצע נע מעריכי (EMA): מחשב את הממוצע הנע של מחירים ומזהה כיוון מגמה ונקודות תמיכה או התנגדות.
מדד כוח יחסי (RSI): מודד מהירות ושינויי מחירים כדי להעריך מצבי יתר רכישה או יתר מכירה.
MACD (ממוצע התכנסות/התבדלות מעריכי): מזהה התכנסות והתבדלות של ממוצעים נעים, מה שמצביע על שינוי במגמה.
לשימוש יעיל, מומלץ לשלב כמה אינדיקטורים לקבלת תמונה מלאה של השוק. למשל, שילוב בין RSI ל-EMA יכול לסייע בזיהוי נקודות כניסה או יציאה טובות.
תלות יתר: אינדיקטורים מבוססים על נתונים היסטוריים ולא תמיד יכולים לחזות תנודות עתידיות או שינויים פתאומיים.
אותות כוזבים: אינדיקטורים יכולים להצביע על אותות שגויים לכניסה או יציאה, מה שעלול להוביל להפסדים.
לסיכום, אינדיקטורים הם כלים חשובים אך יש להתייחס אליהם כחלק מתהליך ההחלטה הכולל. השילוב של אנליזה טכנית עם נתונים פונדמנטליים והבנה רחבה של השוק הם המפתח להצלחה במסחר בקריפטו.
דיסקליימר
החברה בעלת אישור המשך עיסוק מספר 57505 למתן שירות בנכס פיננסי מכוח בקשה לרישיון למתן שירות בנכס פיננסי לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. החברה אינה בעלת רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור באתר משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור באתר משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במטבעות וירטואליים ו/או במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי. השקעה במטבעות וירטואליים הינה מסוכנת ועשויה לגרום להפסד של מלוא ההשקעה. תחום המטבעות הווירטואליים כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות.